Zacskós rizs

A zacskós rizs igen népszerű és nemcsak a nyári időszakban, mikor nyaralás alatt nem a főzőcskézéssel szeretnénk foglalkozni. Ez a főtt rizs elkészítésének legegyszerűbb módja, azok is bártan nekifoghatnak, akik tartanak a rizs főzésétől. Mert valljuk be sokunkat csak ez tart vissza a hagyományosan főzött rizs készítése esetén ugyanis tartunk tőle, hogy kemény marad a belseje, vagy szétmállik az egész. Ehhez azonban tudni kell, hogy nem minden rizs fajta fő egyformán.

Mivel a barna hántolatlan rizs sokkal keményebb, így annak a főzési ideje is hosszabb. Valamint jó tudni, hogy vannak ételek – így például a rizottó, sushi vagy az egyszerű rizses hús – melyeket inkább a kerekszemű,gömbölyű rizs fajtáiból érdemes készíteni. Míg a gurulósabb, kevésbé ragadós – a hosszúszemű – rizs fajtákból érdemesebb az egyszerű rizs köretet elkészíteni.

Mit takar a zacskós rizs?

A tasakos rizsek esetében is végeztek már különböző teszteket, hogy valóban a leírásnak megfelelően elkészítve ízletes rizs készíthető-e belőlük.  A termékek dobozain a leírások teljesen változatosak. Van, ahol mindenre kiterjedő utasításokat kap, aki ily módon készítené el a köretet és van, ahol a főzési időn kívül mást nem tüntetnek fel. Ennek ellenére nem mondható el, hogy minden esetben tökéletesen átfőtt, ízletes rizs lenne a végeredmény.

A zacskós rizseket sokan nem preferálják, annak ellenére, hogy tökéletes végeredményt garantál. Pontosan az előzőekben leírtak miatt. Illetve, mivel ezt sok vízben kell főzni, az íze is kifő belőle.

Néhány éve pedig az ételhamísítások során röppent szárnyra, hogy a zacskós rizst is hamisítják. Ez a nem preferálók táborát erősítette fel abban a pillanatban. Köztudott, hogy egyre több ételt hamisítanak, így került a képbe a tasakos rizs is. Az az elmélet járta róla, hogy műanyagból készítik, ami rizst sosem látott. Hogy igaz volt-e vagy álhír, az azóta sem derült ki, de tény, hogy egy hazai Nébih vizsgálat 34 féle hazánkban forgalmazott rizst vetett górcső alá és mind a 34 átment a vizsgálaton.

Ennek ellenére mindig lesznek, akik a hagyományos rizsre teszik le voksukat és olyanok is, akik szerint a zacskós rizs a tökéletes köret alapanyag. Mindenki döntse el maga, melyik számára a legízletesebb.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom