Vörös rizs

A vörös rizs az egzotikus rizs fajták csoportját gazdagítja. Kínában és a Távol-Kelet többi országában is nagyon népszerű, hazánkban csak az utóbbi években került be a köztudatba. A rizs évezredek óta az egyik fő alapélelmiszer elsősorban Ázsiában. Bár a számos nemesítésnek köszönhetően az utóbbi évtizedekben már a hidegebb éghajlaton is megterem. Hazánk az északi pereme annak a területnek, ahol még termeszthető. Jellemzően Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye egyes térségein található meg nagyobb területeken.

Vörös rizs jellemzői

Rendkívül egészséges rizs fajta, mely főleg Thaiföldön termesztett. Rövid szemű, kissé rágós. Íze valamelyest a mogyoróéra emlékeztető, tápértéke rendkívül magas. Hagyományos csépeléssel távolítják el a héját, így a csíra érintetlen marad benne. Ennek köszönhetően a szervezet számára hasznos vitaminok és ásványi anyagok is megmaradnak benne.  Színe főzéskor vörösebb lesz. Érdemes barna rizzsel vagy jázmin rizzsel kombinálni, mert nagyon finom lesz az ízhatása.

Vörös rizs kalória tartalma

10 dkg esetén:

 • 360 kcal
 • 3,2 g zsír
 • 8,8 g fehérje
 • 74 g szénhidrát

Főzése, elkészítése

 1. Alaposan – kétszer, háromszor – át kell mosni hideg vízben.
 2. Majd egy főzőedénybe kell önteni a leszűrt rizst.
 3. Hozzá kell mérni 4 dl hideg vizet és fel kell forralni benne a rizst.
 4. Majd, ha már forr, vissza kell csökkenteni a lángot kis – legfeljebb közepes lángra – és további 35 percig, lassan kell főzni fedő alatt.
 5. Ezután le kell venni a tűzről és még további 5-10 percig hagyni kell fedő alatt pihenni a gőzben.

Vörös rizs fogyasztásával kapcsolatos jótékony hatások:

 • Rendszeres fogyasztás mellett képes csökkenteni, illetve szinten tartani a koleszterinszintet.

Vörös rizs fogyasztásával kapcsolatos negatív hatások:

 • Érdemes arra figyelni, hogy a rendszeresen fogyasztott vörös rizs mellé Q10 koenzim kiegészítőt is szedjünk, ugyanis rendszeres fogyasztása mellett csökken a szervezet ubikinon antioxidáns szintje. Ahhoz, hogy ez újra egyensúlyba kerüljön ajánlott a Q10 koenzim fogyasztása.
 • A rendszeres fogyasztás során egy gombás toxin – citrinin – is túl nagy mennyiségben kerül a szervezetbe. Ez pedig a vesék megfelelő működését gátolhatja és a májra is kedvezőtlenül hat.

Ellenjavallat

A vörös rizs fogyasztása nem ajánlott:

 • terhes nők számára
 • ízületi fájdalmakkal küzdők számára
 • gyulladásos megbetegedésekben szenvedők számára

Megvásárolható különböző ázsiai boltokban, kulináris üzletekben és webshopokon keresztül egyaránt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom