Tartalomjegyzék
A sötét színű vadrizs tulajdonképpen egy fűféle termése és bár rizsként használjuk, valójában nem is rizs. Az Észak-Amerikában és Kanadában honos vízifű termése, mely közelebbi rokonságban áll a zabbal, mint a rizzsel. Frissen aratva zöld színű, melyet szárítással tartósítanak. Ekkor kapja lágy, dióra emlékeztető ízét és a színe barnás-feketére változik. Íze enyhén füstös, intenzív.
A vadrizs vitamin tartalma
A gluténmentes, magas tápértékű zsírszegény vadrizs igazán sok káliumot, vasat és foszfort tartalmaz. Élelmi rost és kalória tartalma a barna rizséhez hasonlatos.
Jótékony hatásai a szervezetre:
- magas rost tartalmának köszönhetően, rendkívül jól salaktalanítja a beleket
- ezáltal a fogyásban is hatékony segítség
- a káliumtartalmának köszönhetően segít egyensúlyban tartani a szervezet vízháztartását is
- csökkenti a szívbetegség, cukorbetegség és az Alzheimer kór kialakulásának a kockázatát
Cukorbetegek is fogyaszthatják, ugyanis egyensúlyban tartja a vércukorszintet.
Vadrizs főzése
Főzési ideje – akárcsak a barna rizs esetében – nagyjából 35-45 perc. Azonban, ha legalább egy órát vízben áztatjuk az alapos átmosást követően, akkor a főzési ideje akár 5-10 perccel is csökkenthető. De érdemes akár teljes éjszakára is beáztatva hagyni. Egy csésze vadrizs elkészítéséhez három csésze víz szükséges.
Vadrizs főzése lépésről – lépésre:
- Az áztatóvizet öntsük le a rizsről és öblítsük át még egyszer.
- Majd öntük a kimért rizst és vizet egy közepes edénybe, amihez hozzáadunk egy evőkanál olajat vagy vajat és egy teáskanál sót.
- Majd fedő nélkül kell főzni alacsony lángon addig, amíg fel nem forr.
- Ezután fedővel lefedve, ha áztatva volt előzetesen, akkor kb. 20 percig, ha nem, akkor 45 percig kell főzni.
- A főzés ideje alatt ne emeljük fel a fedőt.
- Tálalás előtt érdemes villával fellazítani.
Fogyasztható önálló ételként, bár erőteljes íze miatt jellemzően keverve készítik (akár más rizzsel, de bármi mással) köretként, levesbetétként, de rizssalátaként is kitűnő választás. Jól illik a halakhoz, vadakhoz, csirkéhez, de a tejszínes ételekhez, gombához egyaránt. Jól passzolnak hozzá a zöld fűszerek is.
Sötét, hűvös helyen sokáig eltartható nyers állapotban. Megfőzve 6 hétig tartható el fagyasztóban és két napig a hűtőszekrényben.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs
Vissza a kategória cikkeihez