Tojásos rizs

A tojásos rizs hallatán a Távol-Keleti ételek jutnak eszünkbe, pedig mi magunk is készíthetünk otthon. A rizs nagyon egyszerűen és könnyen elkészíthető, alap élelmiszereink egyike az egész világon. Számos módon felhasználható és elkészíthető. Ráadásul az egyszerű rizs köret is tovább fűszerezhető, ízesíthető. A zöldségek, húsok tovább gazdagításával pedig egytálételeket készíthetünk belőlük. Ez az egyszerű étel is számos módon elkészíthető, variálható, fűszerezhető, érdemes próbálgatni. Ugyani attól függően, hogy mit teszünk bele teljesen más és más ízhatást érhetünk el.  

Egyszerű tojásos rizs – recept

Hozzávalók:

  • 28 dkg jázmin vagy basmati rizs
  • 4 evőkanál mogyoró- vagy napraforgó olaj
  • 1 teáskanál szezámolaj
  • 3 db tojás
  • 5,5 dl víz
  • só – ízlés szerint

Az egyszerű tojásos rizs elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a rizst alaposan megmossuk majd legalább egy fél órára beáztatjuk (barna rizs esetén akár egy éjszakra is be lehet).
  2. Majd a rizst egy szűrön jól lecsepegtetjük.
  3. A vizet felforraljuk, sóval ízesítjük.
  4. Egy lábasban kevés olajat hevítünk és rátesszük a leszűrt rizst, kicsit megpirítjuk. 
  5. Majd ráöntjük a forró vizet, kavarunk rajta egyet és lefedjük.
  6. Visszavesszük közepes lángra és kb. 12-15 percig főzzük fedővel lefedve.
  7. A tojásokat felverjük és félretesszük.
  8. Majd egy nagyobb serpenyőben vagy wokban 1 evőkanálnyi olajon átforgatjuk a megfőtt rizst.
  9. A közepébe mélyedést készítünk, ebbe töltjük a teáskanálnyi szezámolajat és erre öntjük a felvert tojásokat.
  10. Addig kevergetjük a mélyedésben, amíg meg majdnem teljesen megszilárdul, majd a rizzsel alaposan elkeverjük és további 2 percig pirítjuk.
  11. Még melegen tálaljuk.

Tovább gazdagítható bármilyen zöldséggel, de akár hússal, halakkal is, akkor önálló fogásként is kínálható. Friss zöldségekkel tálalva, köretként pedig rendkívül jól illik bármilyen húsételhez, sajtokhoz, halakhoz egyaránt. Jó étvágyat hozzá!

Tojásos sült rizs:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez