A rizs egy rendkĂvĂĽl könnyen Ă©s gyorsan elkĂ©szĂthetĹ‘ köret, de ha meg szeretnĂ©nk ĂşjĂtani, akkor remek megoldás a spenĂłtos rizs. A rizs az egyik legjobban variálhatĂł alap Ă©lelmiszerĂĽnk – a burgonya mellett – mely minden háztartásban megtalálhatĂł. KĂ©szĂthetĹ‘ egyszerűen köretkĂ©nt vagy salátakĂ©nt, de akár önállĂł fogáskĂ©nt is megállja a helyĂ©t. RemekĂĽl fűszerezhetĹ‘, ĂzesĂthetĹ‘ Ă©s – zöldsĂ©gekkel, tojással, hĂşsokkal – gazdagĂthatĂł is. Ráadásul egĂ©sz Ă©vben könnyedĂ©n elĂ©rhetĹ‘ Ă©s sokfĂ©le fajtája megtalálhatĂł a kereskedelemben. Érdemes a fehĂ©r rizs mellett a barna– Ă©s a fekete rizs fajtákat is kiprĂłbálni, hiszen rendkĂvĂĽl egĂ©szsĂ©gesek. SpenĂłttal keverve a rizs, pedig igazán Ăzletes, zamatos fogást eredmĂ©nyez.
Egyszerű spenótos rizs recept
Hozzávalók:
- 30 dkg rizs
- 50 dkg spenĂłt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
- reszelt juhsajt vagy parmezán
- olĂvaolaj
- sĂł – ĂzlĂ©s szerint
SpenĂłtos rizs elkĂ©szĂtĂ©se lĂ©pĂ©srĹ‘l – lĂ©pĂ©sre:
- Először a rizst alaposan megmossuk majd legalább egy fél órára beáztatjuk (barna rizs esetén akár egy éjszakra is be lehet).
- Közben a fokhagyma gerezdeket megpucoljuk.
- A petrezselymet is alaposan megmossuk, majd finomra vágjuk, félretesszük.
- Majd a rizst egy szűrön jól lecsepegtetjük.
- Közben a rizs száraz rizs mennyiségének a háromszorosa mennyiségű vizet kimérünk és felforraljuk.
- Egy lábasban kevĂ©s olajat hevĂtĂĽnk Ă©s rátesszĂĽk a leszűrt rizst, kicsit megpirĂtjuk.
- Majd ráöntjük a forró vizet, kavarunk rajta egyet és lefedjük.
- Visszavesszük a legkisebb lángra és 15-20 percig főzzük fedővel lefedve.
- AmĂg a rizs fĹ‘, alaposan megmossuk, majd aprĂłra vágjuk a spenĂłtot, tegyĂĽk fĂ©lre.
- Majd mossuk meg és vagdossuk apróra a petrezselymet.
- Végül pucoljuk meg és törjük össze a fokhagymát.
- Az összezĂşzott fokhagymát tegyĂĽk bele egy kisebb tálba, keverjĂĽk hozzá a petrezselyemzöldet Ă©s kevĂ©s olĂvaolajat.
- A megfĹ‘tt rizst lazĂtsuk fel villával, majd adjuk hozzá a fokhagymás-spenĂłtos mártást.
- Tálalás előtt szórjuk meg a reszelt juhsajttal vagy parmezánnal és egy fakanállal óvatosan elkeverve, olvasszuk meg a sajtot a rizsben.
Jó étvágyat hozzá!
Bármilyen rizzsel kĂ©szĂthetĹ‘, de a fĹ‘zĂ©st az adott fajtának megfelelĹ‘en kell kĂ©szĂteni.
Citromos tilápia spenótos rizzsel és fehérmártással:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs
Vissza a kategĂłria cikkeihez