SpenĂłtos rizs

A rizs egy rendkĂ­vĂĽl könnyen Ă©s gyorsan elkĂ©szĂ­thetĹ‘ köret, de ha meg szeretnĂ©nk ĂşjĂ­tani, akkor remek megoldás a spenĂłtos rizs. A rizs az egyik legjobban variálhatĂł alap Ă©lelmiszerĂĽnk – a burgonya mellett – mely minden háztartásban megtalálhatĂł. KĂ©szĂ­thetĹ‘ egyszerűen köretkĂ©nt vagy salátakĂ©nt, de akár önállĂł fogáskĂ©nt is megállja a helyĂ©t. RemekĂĽl fűszerezhetĹ‘, Ă­zesĂ­thetĹ‘ Ă©s – zöldsĂ©gekkel, tojással, hĂşsokkal – gazdagĂ­thatĂł is. Ráadásul egĂ©sz Ă©vben könnyedĂ©n elĂ©rhetĹ‘ Ă©s sokfĂ©le fajtája megtalálhatĂł a kereskedelemben. Érdemes a fehĂ©r rizs mellett a barna– Ă©s a fekete rizs fajtákat is kiprĂłbálni, hiszen rendkĂ­vĂĽl egĂ©szsĂ©gesek. SpenĂłttal keverve a rizs, pedig igazán Ă­zletes, zamatos fogást eredmĂ©nyez.

Egyszerű spenótos rizs recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg rizs
  • 50 dkg spenĂłt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • reszelt juhsajt vagy parmezán
  • olĂ­vaolaj
  • sĂł – Ă­zlĂ©s szerint

Spenótos rizs elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a rizst alaposan megmossuk majd legalább egy fél órára beáztatjuk (barna rizs esetén akár egy éjszakra is be lehet).
  2. Közben a fokhagyma gerezdeket megpucoljuk.
  3. A petrezselymet is alaposan megmossuk, majd finomra vágjuk, félretesszük.
  4. Majd a rizst egy szűrön jól lecsepegtetjük.
  5. Közben a rizs száraz rizs mennyiségének a háromszorosa mennyiségű vizet kimérünk és felforraljuk.
  6. Egy lábasban kevĂ©s olajat hevĂ­tĂĽnk Ă©s rátesszĂĽk a leszűrt rizst, kicsit megpirĂ­tjuk.  
  7. Majd ráöntjük a forró vizet, kavarunk rajta egyet és lefedjük.
  8. Visszavesszük a legkisebb lángra és 15-20 percig főzzük fedővel lefedve.
  9. Amíg a rizs fő, alaposan megmossuk, majd apróra vágjuk a spenótot, tegyük félre.
  10. Majd mossuk meg és vagdossuk apróra a petrezselymet.
  11. VĂ©gĂĽl pucoljuk meg Ă©s törjĂĽk össze a fokhagymát. 
  12. Az összezúzott fokhagymát tegyük bele egy kisebb tálba, keverjük hozzá a petrezselyemzöldet és kevés olívaolajat.
  13. A megfőtt rizst lazítsuk fel villával, majd adjuk hozzá a fokhagymás-spenótos mártást.
  14. Tálalás előtt szórjuk meg a reszelt juhsajttal vagy parmezánnal és egy fakanállal óvatosan elkeverve, olvasszuk meg a sajtot a rizsben.

Jó étvágyat hozzá!

Bármilyen rizzsel készíthető, de a főzést az adott fajtának megfelelően kell készíteni.

Citromos tilápia spenótos rizzsel és fehérmártással:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategĂłria cikkeihez

error: Védett tartalom