Spenótos rizs

A rizs egy rendkívül könnyen és gyorsan elkészíthető köret, de ha meg szeretnénk újítani, akkor remek megoldás a spenótos rizs. A rizs az egyik legjobban variálható alap élelmiszerünk – a burgonya mellett – mely minden háztartásban megtalálható. Készíthető egyszerűen köretként vagy salátaként, de akár önálló fogásként is megállja a helyét. Remekül fűszerezhető, ízesíthető és – zöldségekkel, tojással, húsokkal – gazdagítható is. Ráadásul egész évben könnyedén elérhető és sokféle fajtája megtalálható a kereskedelemben. Érdemes a fehér rizs mellett a barna– és a fekete rizs fajtákat is kipróbálni, hiszen rendkívül egészségesek. Spenóttal keverve a rizs, pedig igazán ízletes, zamatos fogást eredményez.

Egyszerű spenótos rizs recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg rizs
  • 50 dkg spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • reszelt juhsajt vagy parmezán
  • olívaolaj
  • só – ízlés szerint

Spenótos rizs elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a rizst alaposan megmossuk majd legalább egy fél órára beáztatjuk (barna rizs esetén akár egy éjszakra is be lehet).
  2. Közben a fokhagyma gerezdeket megpucoljuk.
  3. A petrezselymet is alaposan megmossuk, majd finomra vágjuk, félretesszük.
  4. Majd a rizst egy szűrön jól lecsepegtetjük.
  5. Közben a rizs száraz rizs mennyiségének a háromszorosa mennyiségű vizet kimérünk és felforraljuk.
  6. Egy lábasban kevés olajat hevítünk és rátesszük a leszűrt rizst, kicsit megpirítjuk.  
  7. Majd ráöntjük a forró vizet, kavarunk rajta egyet és lefedjük.
  8. Visszavesszük a legkisebb lángra és 15-20 percig főzzük fedővel lefedve.
  9. Amíg a rizs fő, alaposan megmossuk, majd apróra vágjuk a spenótot, tegyük félre.
  10. Majd mossuk meg és vagdossuk apróra a petrezselymet.
  11. Végül pucoljuk meg és törjük össze a fokhagymát. 
  12. Az összezúzott fokhagymát tegyük bele egy kisebb tálba, keverjük hozzá a petrezselyemzöldet és kevés olívaolajat.
  13. A megfőtt rizst lazítsuk fel villával, majd adjuk hozzá a fokhagymás-spenótos mártást.
  14. Tálalás előtt szórjuk meg a reszelt juhsajttal vagy parmezánnal és egy fakanállal óvatosan elkeverve, olvasszuk meg a sajtot a rizsben.

Jó étvágyat hozzá!

Bármilyen rizzsel készíthető, de a főzést az adott fajtának megfelelően kell készíteni.

Citromos tilápia spenótos rizzsel és fehérmártással:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez