Tartalomjegyzék
A rizs egy rendkívül könnyen és gyorsan elkészíthető köret, de ha meg szeretnénk újítani, akkor remek megoldás a spenótos rizs. A rizs az egyik legjobban variálható alap élelmiszerünk – a burgonya mellett – mely minden háztartásban megtalálható. Készíthető egyszerűen köretként vagy salátaként, de akár önálló fogásként is megállja a helyét. Remekül fűszerezhető, ízesíthető és – zöldségekkel, tojással, húsokkal – gazdagítható is. Ráadásul egész évben könnyedén elérhető és sokféle fajtája megtalálható a kereskedelemben. Érdemes a fehér rizs mellett a barna– és a fekete rizs fajtákat is kipróbálni, hiszen rendkívül egészségesek. Spenóttal keverve a rizs, pedig igazán ízletes, zamatos fogást eredményez.
Egyszerű spenótos rizs recept
Hozzávalók:
- 30 dkg rizs
- 50 dkg spenót
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
- reszelt juhsajt vagy parmezán
- olívaolaj
- só – ízlés szerint
Spenótos rizs elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a rizst alaposan megmossuk majd legalább egy fél órára beáztatjuk (barna rizs esetén akár egy éjszakra is be lehet).
- Közben a fokhagyma gerezdeket megpucoljuk.
- A petrezselymet is alaposan megmossuk, majd finomra vágjuk, félretesszük.
- Majd a rizst egy szűrön jól lecsepegtetjük.
- Közben a rizs száraz rizs mennyiségének a háromszorosa mennyiségű vizet kimérünk és felforraljuk.
- Egy lábasban kevés olajat hevítünk és rátesszük a leszűrt rizst, kicsit megpirítjuk.
- Majd ráöntjük a forró vizet, kavarunk rajta egyet és lefedjük.
- Visszavesszük a legkisebb lángra és 15-20 percig főzzük fedővel lefedve.
- Amíg a rizs fő, alaposan megmossuk, majd apróra vágjuk a spenótot, tegyük félre.
- Majd mossuk meg és vagdossuk apróra a petrezselymet.
- Végül pucoljuk meg és törjük össze a fokhagymát.
- Az összezúzott fokhagymát tegyük bele egy kisebb tálba, keverjük hozzá a petrezselyemzöldet és kevés olívaolajat.
- A megfőtt rizst lazítsuk fel villával, majd adjuk hozzá a fokhagymás-spenótos mártást.
- Tálalás előtt szórjuk meg a reszelt juhsajttal vagy parmezánnal és egy fakanállal óvatosan elkeverve, olvasszuk meg a sajtot a rizsben.
Jó étvágyat hozzá!
Bármilyen rizzsel készíthető, de a főzést az adott fajtának megfelelően kell készíteni.
Citromos tilápia spenótos rizzsel és fehérmártással:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs
Vissza a kategória cikkeihez