Sárgarépás rizs

A rizs egy rendkívül tápláló, egészséges étel, melyet, ha meg szeretnénk újítani, akkor remek megoldás a sárgarépás rizs. Könnyen és gyorsan elkészíthető a rizs köretnek, de érdemes néha változatossá tenni, így biztosan nem fogjuk megunni. Rendkívül jól variálható ugyanis – zöldségekkel, tojással, hússal és bármi egyébbel – így akár köretként, akár önálló fogásként megállja a helyét. A hétköznapi vacsorakészítések közé is könnyedén beilleszthető, hiszen egyszerűen, gyorsan elkészíthető. De a vasárnapi ebédeket is feldobhatjuk vele, főleg, ha olyan különleges fajtákat használunk, mint a fekete rizs vagy a vadrizs.

Sárgarépás diós rizs recept

Hozzávalók:

Elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a rizst alaposan megmossuk majd legalább egy fél órára beáztatjuk (barna rizs esetén akár egy éjszakra is be lehet).
  2. Majd a rizst egy szűrön jól lecsepegtetjük.
  3. Közben a rizs száraz rizs mennyiségének a háromszorosa mennyiségű vizet kimérünk és felforraljuk.
  4. Egy lábasban kevés olajat hevítünk és rátesszük a leszűrt rizst, kicsit megpirítjuk. 
  5. Majd ráöntjük a forró vizet, kavarunk rajta egyet és lefedjük.
  6. Visszavesszük a legkisebb lángra és 15-20 percig főzzük fedővel lefedve.
  7. Közben a sárgarépát alaposan mossuk, majd hámozzuk meg.
  8. Vágjuk fel viszonylag vékony, hosszú csíkokra.
  9. Egy serpenyőben kevés olajat hevítsünk fel, majd élénk tűznél futtassuk meg rajta a répadarabokat. Aztán vegyük lejjebb a lángot.
  10. Fedjük le és mintegy negyedórán át hagyjuk párolódni.
  11. Közben száraz serpenyőben pirítsuk meg a dió darabokat.
  12. Ezután egy mozsárban törjük össze őket, majd, amikor a répa már majdnem elkészült, akkor adjuk hozzá a párolódó répához.
  13. Miután a rizs megfőtt egy villával lazítsuk fel és keverjük az egészet össze.
  14. Ízesítsük némi olajjal és rövid ideig hagyjuk még a tűzön takaréklángon, hogy az ízek összeérjenek.
  15. Kóstoljuk meg és ha szükséges még fűszerezzük utána.

Jól illik bármilyen húsételhez, sajtokhoz, halakhoz egyaránt. Jó átvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez