Tartalomjegyzék
A rizs egy rendkívül tápláló, egészséges étel, melyet, ha meg szeretnénk újítani, akkor remek megoldás a sárgarépás rizs. Könnyen és gyorsan elkészíthető a rizs köretnek, de érdemes néha változatossá tenni, így biztosan nem fogjuk megunni. Rendkívül jól variálható ugyanis – zöldségekkel, tojással, hússal és bármi egyébbel – így akár köretként, akár önálló fogásként megállja a helyét. A hétköznapi vacsorakészítések közé is könnyedén beilleszthető, hiszen egyszerűen, gyorsan elkészíthető. De a vasárnapi ebédeket is feldobhatjuk vele, főleg, ha olyan különleges fajtákat használunk, mint a fekete rizs vagy a vadrizs.
Sárgarépás diós rizs recept
Hozzávalók:
Elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a rizst alaposan megmossuk majd legalább egy fél órára beáztatjuk (barna rizs esetén akár egy éjszakra is be lehet).
- Majd a rizst egy szűrön jól lecsepegtetjük.
- Közben a rizs száraz rizs mennyiségének a háromszorosa mennyiségű vizet kimérünk és felforraljuk.
- Egy lábasban kevés olajat hevítünk és rátesszük a leszűrt rizst, kicsit megpirítjuk.
- Majd ráöntjük a forró vizet, kavarunk rajta egyet és lefedjük.
- Visszavesszük a legkisebb lángra és 15-20 percig főzzük fedővel lefedve.
- Közben a sárgarépát alaposan mossuk, majd hámozzuk meg.
- Vágjuk fel viszonylag vékony, hosszú csíkokra.
- Egy serpenyőben kevés olajat hevítsünk fel, majd élénk tűznél futtassuk meg rajta a répadarabokat. Aztán vegyük lejjebb a lángot.
- Fedjük le és mintegy negyedórán át hagyjuk párolódni.
- Közben száraz serpenyőben pirítsuk meg a dió darabokat.
- Ezután egy mozsárban törjük össze őket, majd, amikor a répa már majdnem elkészült, akkor adjuk hozzá a párolódó répához.
- Miután a rizs megfőtt egy villával lazítsuk fel és keverjük az egészet össze.
- Ízesítsük némi olajjal és rövid ideig hagyjuk még a tűzön takaréklángon, hogy az ízek összeérjenek.
- Kóstoljuk meg és ha szükséges még fűszerezzük utána.
Jól illik bármilyen húsételhez, sajtokhoz, halakhoz egyaránt. Jó átvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs
Vissza a kategória cikkeihez