Rizstészta

A rizstészta alapvetően rizslisztből és vízből készített tészta, mely tojást nem tartalmaz. Éppen emiatt nemcsak lisztérzékenyek, de tojásérzékenyek is fogyaszthatják. Főleg a Távol-Keleti – azon belül is elsősorban a kínai, délkelet-ázsiai – konyha egyik alap élelmiszere. De egész Ázsiában kedvelt és számos változata ismert. Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, főleg az ázsiai ízeket kedvelők és az egészségtudatosan táplálkozók körében.

Rizstészta változatai: rizstészta lap, papír

Számos változata ismert, de elsősorban a vékony és a vastagabb tészták között teszünk különbséget a felhasználási módjuktól függően.

  • vékony (levesbetéthez, tavaszi tekercshez)
  • vastagabb

De késztik lap formájúra is, így hússal megtöltve reggelire fogyasztják például Vietnámban. De van, ahol tortilla chips formára vágják. Azt is mondhatnánk, hogy ahány ház, annyi szokás.

Ez pedig igaz a főzésére is.

A rizstésztának a főzése

Ugyanis ennek is számos elkészítési módja ismert. Van, ahol:

  • csak leforrázzák és állni hagyják 10-15 percig
  • leforrázzák és főzik is
  • csak főzik

Érdemes az adott receptben való főzési tanácsokat követni, ha konkrét recept alapján készítünk ételt. Egyéb esetben érdemes kikísérletezni, hogy számunkra, hogy a legfinomabb, legízletesebb.

Rizstészta kalória

Tíz dkg főtt rizstészta körülbelül 105-108 kalória.  

  • 108 kcal
  • 0,2 g zsír
  • 1,8 g fehérje
  • 23 g szénhidrát

A rizstészta glikémiás indexe 65, ami már valamennyire magasnak számít, vagyis fogyasztása már megemeli a vércukorszintet, így cukorbetegek számára érdemes a mennyiségi korlátok figyelembevételével fogyasztani.

Azonban a szénhidrát tartalma még így is kevesebb a hagyományos tésztákénál, így zöldségekkel, csirkehússal keverve, akár fogyókúrába is beilleszthető fogás.

Hol kaphatók a rizstészták különböző variációi?

Hazánkban is megtalálható az ázsiai boltok, kurinális üzletek polcain, de akár webshopokban is elérhető. Jellemzően vékony cérnametéltként vagy hosszú- és szélesmetéltként tudjuk megvásárolni. Sőt nemcsak fehér, de barna rizstészta változatok között is válogathatunk.

Barna rizstészta

A barna változatot barna rizslisztből készítik. Ez a változat még egészségesebb.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom