Rizstejföl

A rizstejföl a – mivel növényi tejföl – remek alternatívája az állati eredetű termékeknek. Annál is inkább, mivel egyre többen vannak, akik különböző étel allergiák miatt nem tudják a hagyományos tejtermékeket fogyasztani. Márpedig a magyar konyha nagyon szereti a tejfölt, legyen szó akár egy lángosról vagy egy rakott krumpliról esetleg tejfölös uborkasalátával. Nem szívesen hagyjuk ki az étkezéseink közül és számos étel alapanyaga is.

Ám napjainkra szinte minden harmadik magyar ember tejcukor érzékeny. A lisztérzékenyek száma is egyre nő. Ezekkel a termékekkel pedig remekül helyettesíthetők az állati eredetű tejtermékek, így nem kell elhagyni ezeket. Hanem helyettesíthetjük őket növényi eredetű termékekkel. Rizstejfölt készen is vásárolhatunk a különböző bioboltokban vagy webáruházakban, de akár mi magunk is készíthetünk otthon rizstejet vagy rizstejfölt egyaránt.

A rizs nagyon egészséges gabona, melynek számos fajtája létezik. Mivel gluténmentes a lisztérzékenyek is fogyaszthatják. De mivel a rizstej, illetve rizstejföl is növényi tejtermék, így nem tartalmaz laktózt, ezért a tejcukor érzékenyek is fogyaszthatják ezeket a termékeket. Ugyanígy természetesen a kókuszból, mandulából, mogyoróból, szójából vagy zabból készült termékeket is.

Rizstejföl készítése házilag

Hozzávalók:

  • 1 bögre (2,5 dl) főtt barna vagy fehér rizs
  • 2 bögre víz
  • kevés só
  • fél citrom frissen facsart leve

Előkészület: a rizst kétszeres mennyiségű vízben áztassuk be egy éjszakára.

A rizstejföl elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Az áztató vízben tegyük fel főni a rizst. A leírásnak megfelelően főzzük meg fedővel lefedve, ha szükséges pótoljuk a vizet. A főzési idő felénél sózzuk is meg. Nem baj, ha ragadósabb lesz.
  2. Majd, ha elkészült tegyük turmixba és egy bögre vizet hozzáadva turmixoljuk össze.
  3. Fokozatosan adjunk hozzá a másik bögre vizet, és a citrom levét.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez