Rizssaláta

A rizssaláta nem olyan ismert étel, pedig rendkívül ízletes és könnyedén elkészíthető.  számos módon elkészíthető, de érdemes különleges módokat is kipróbálni, mint például a rizs dióval. A rizs az egyik fő alap élelmiszerünk, mely rendkívül sokféleképpen ízesíthető, fűszerezhető, gazdagítható. Nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető és akár zöldségekkel, tojással, hússal önálló fogásként is tálalható. De remek körete grillezett-, rántott-, sült húsoknak, halaknak, sajtoknak egyaránt. Kicsit olyan, mint a burgonya, hogy egy kis fantáziával, nem a szokásos ízesítéssel, fűszerezéssel igazán különleges ételkombinációk varázsolhatók belőle. Érdemes próbálkozni, hiszen csak a szánk íze és a fantáziánk szabhat határt.

Rizssaláta – recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg rizs
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • maroknyi fekete olívabogyó
  • 10 dkg lágy sajt (juhsajt vagy hasonló)
  • 1 db keménytojás
  •  10 db friss mentalevél
  • fél citrom frissen facsart leve
  • olívaolaj
  • só – ízlés szerint

Az egyszerű rizssaláta elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a rizst alaposan megmossuk majd legalább egy fél órára beáztatjuk (barna rizs esetén akár egy éjszakra is be lehet).
  2. Majd a rizst egy szűrön jól lecsepegtetjük.
  3. Közben a rizs száraz rizs mennyiségének a háromszorosa mennyiségű vizet kimérünk és felforraljuk.
  4. Egy lábasban kevés olajat hevítünk és rátesszük a leszűrt rizst, kicsit megpirítjuk. 
  5. Majd ráöntjük a forró vizet, kavarunk rajta egyet és lefedjük.
  6. Visszavesszük a legkisebb lángra és 15-20 percig főzzük fedővel lefedve.
  7. Közben a zöldségeket mossuk meg, a paprikát és a paradicsomot vékonyra daraboljuk fel.
  8. Magozzuk ki és daraboljuk fel az olívabogyókat.
  9. A fokhagymát pucoljuk meg és zúzzuk össze.
  10. A mentaleveleket mossuk meg és aprítsuk fel.
  11. A citromot facsarjuk ki.
  12. Vágjuk kis darabokra a sajtot.
  13. Daraboljuk fel a keményre főzött tojást is.
  14. Majd az egészet keverjük össze a villával fellazított, kihűlt rizzsel.
  15. Ízesítsük citromlével és a kevés olívaolajjal.

Az eredmény egy kiváló, friss ízű, üdítő nyári étel, mely bármely alkalomra felszolgálható. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom