Tartalomjegyzék
A rizssaláta nem olyan ismert étel, pedig rendkívül ízletes és könnyedén elkészíthető. számos módon elkészíthető, de érdemes különleges módokat is kipróbálni, mint például a rizs dióval. A rizs az egyik fő alap élelmiszerünk, mely rendkívül sokféleképpen ízesíthető, fűszerezhető, gazdagítható. Nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető és akár zöldségekkel, tojással, hússal önálló fogásként is tálalható. De remek körete grillezett-, rántott-, sült húsoknak, halaknak, sajtoknak egyaránt. Kicsit olyan, mint a burgonya, hogy egy kis fantáziával, nem a szokásos ízesítéssel, fűszerezéssel igazán különleges ételkombinációk varázsolhatók belőle. Érdemes próbálkozni, hiszen csak a szánk íze és a fantáziánk szabhat határt.
Rizssaláta – recept
Hozzávalók:
- 30 dkg rizs
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- maroknyi fekete olívabogyó
- 10 dkg lágy sajt (juhsajt vagy hasonló)
- 1 db keménytojás
- 10 db friss mentalevél
- fél citrom frissen facsart leve
- olívaolaj
- só – ízlés szerint
Az egyszerű rizssaláta elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a rizst alaposan megmossuk majd legalább egy fél órára beáztatjuk (barna rizs esetén akár egy éjszakra is be lehet).
- Majd a rizst egy szűrön jól lecsepegtetjük.
- Közben a rizs száraz rizs mennyiségének a háromszorosa mennyiségű vizet kimérünk és felforraljuk.
- Egy lábasban kevés olajat hevítünk és rátesszük a leszűrt rizst, kicsit megpirítjuk.
- Majd ráöntjük a forró vizet, kavarunk rajta egyet és lefedjük.
- Visszavesszük a legkisebb lángra és 15-20 percig főzzük fedővel lefedve.
- Közben a zöldségeket mossuk meg, a paprikát és a paradicsomot vékonyra daraboljuk fel.
- Magozzuk ki és daraboljuk fel az olívabogyókat.
- A fokhagymát pucoljuk meg és zúzzuk össze.
- A mentaleveleket mossuk meg és aprítsuk fel.
- A citromot facsarjuk ki.
- Vágjuk kis darabokra a sajtot.
- Daraboljuk fel a keményre főzött tojást is.
- Majd az egészet keverjük össze a villával fellazított, kihűlt rizzsel.
- Ízesítsük citromlével és a kevés olívaolajjal.
Az eredmény egy kiváló, friss ízű, üdítő nyári étel, mely bármely alkalomra felszolgálható. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs
Vissza a kategória cikkeihez