Tartalomjegyzék
A rizspehelyfasírt egy egészen különleges étel, mely akár főzelékek mellé is kínálható feltétnek. De remekül illik saláták, zöldségek, sajtok mellé is. Könnyen, gyorsan elkészíthető és a fűszerezésének köszönhetően egészen különleges ízvilágú. Mely természetesen az egyéni ízlés szerint tovább módosítható, kiegészíthető, gazdagítható. A rizs egyébként is egy olyan alap élelmiszer, mely számtalan módon variálható, ez is egy módja ennek.
Rizspehelyfasírt – recept
Hozzávalók:
- 15 dkg rizspehely
- 4 tojássárgája
- 2 fej vöröshagyma
- 15 dkg reszelt parmezán
- 2 db érett paradicsom
- 1 pohár tej
- néhány evőkanál búzaliszt
- csipetnyi kakukkfű és majoránna
- néhány bazsalikomlevél – a díszítéshez
- 1-2 salátalevél
- só – ízlés szerint
Az egyszerű rizspehelyfasírt elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a hagymát pucoljuk meg és aprítsuk fel apró kockákra.
- Majd keverjük össze a tojások sárgájával, a tejjel, a fűszerekkel, a rizspehellyel és a reszelt parmezánnal.
- Majd hagyjuk egy negyedórán keresztül, hogy a rizspehely magába szívja a nedvességet.
- Addig a paradicsomokat mossuk meg és egy mozsárban pépesítsük össze.
- Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Ezután nedves kézzel formáljunk belőle golyókat.
- Forgassuk meg lisztben – vagy akár panírmorzsában – és rakjuk őket tűzálló tálra, sütőformába.
- Helyezzük őket a 180 fokra előmelegített sütőbe.
- Sűrűn forgassuk meg a fasírtokat, amíg egységesen aranybarnára nem sülnek.
- Ezután helyezzük el őket az előzőleg átmosott, nedvességtől felitatott salátalevelekre.
- Majd locsoljuk meg őket a pépesített paradicsommal.
- Végül tálalás előtt díszítsük néhány friss és illatos bazsalikomlevéllel.
A vöröshagyma helyett használhatunk lilahagymát is. A fasírtokat pedig kisüthetjük serpenyőben felhevített olajban is. A végeredmény egy kiváló, friss ízű, üdítő nyári étel, mely bármely alkalomra felszolgálható. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs
Vissza a kategória cikkeihez