Rizspehely

A rizzsel szemes alakján kívül találkozhatunk még rizspehely vagy rizsliszt formátumban is. A rizs évezredek óta ismert és termesztett élelmiszer, napjainkra – köszönhetően a számos nemesítésnek – a különböző fajták már nemcsak Ázsiában termeszthetők, hanem a hidegebb éjhajlaton, így hazánkban is. Ugyanis a rizstermesztésre sem csak az árasztásos módszer az egyetlen termelési forma. A stressztoleráns rizs fajták pedig képesek alkalmazkodni a hazai körülményekhez is. Bár tény, hogy a rizstermelés északi határa hazánk területe.

A magyarországi termőterület is folyamatosan csökken az 1970-es évek óta. A maradék területek legnagyobbika – mintegy fele – a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kisújszállás és Mezőtúr környékén, a másik fele Békés megyében, Szarvas, Csárdaszállás, Köröstarcsa és Békés településen környékén található.

Rizspehely

A rizs szemes alakján kívül fogyasztható még maláta, pehely, – többek között puffasztott rizs és rizs chips is – keményítő, liszt és dara formájában is. A rizsdara főleg kisgyerekek számára készített termékekben, de készíthető házilag is.

A lisztérzékenyek számára ezek a termékek mind alternatívát jelenthetnek a hagyományos búzából készült termékekhez képest. Persze érdemes figyelni rá, hogy csak olyan termékeket használjanak a gluténérzékenyek, ahol gluténmentes környezetben történik a feldolgozás és a csomagolás egyaránt.

A rizspehely felhasználása

A rizspehely nagyon egyszerűen és praktikusan használható: ehetjük akár reggelire vagy felhasználhatjuk édességek, sütemények és levesek készítésénél. Fogyasztásra készen is megtalálható a nagyobb bevásárló központok, bioboltok polcain, de webshopokban is megvásárolhatjuk.

Rizspehely már a hozzátáplálást követően megjelenhet a babák étrendjében is, akárcsak a rizs. A rizs az egyik legsokoldalúbb gabona, melynek az íze hasonlít az anyatejéhez, így hozzátáplálás során az egyik legkorábban adható étel.  Számos tápláló, finom étel készíthető a segítségével akár zöldségesen, akár gyümölcsösen. Érdemes próbálkozni velük. A készen kapható rizspehely elkészítése pedig egyszerűbb és gyorsabb, mint a szemes rizs esetében.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom