Rizspálinka

A rizspálinka – vagy más néven szaké – a japánok ősi nemzeti alkoholos itala, mely a rizs erjesztésével készül. Még ha nem is helyes pálinkának hívni, mivel tulajdonképpen egy gabonapáraltról van szó. Japánban a rizst nemcsak étkezésre, de külön szakénak is termesztik. Ez a yamada nishiki. A japán shinto hagyománya szerint a szaké az istenek itala, mely a hosszú egészséget és a hosszú életet is jelenti.

A szaké 80 százaléka víz és nem mindegy, hogy ehhez milyen tisztaságú vizet használnak. Ugyanis fontos az ásványok – kalcium és magnézium – tökéletes egyensúlya a vízben. Mivel ez rendkívül fontos az erjesztési folyamatban.

Rizspálinka vagy szaké

Itt érdemes tisztázni, hogy nem minden párlat pálinka, de minden pálinka párlat. Miért fontos ez? Pálinka ugyanis csak Magyarországon termelt, cefrézett, majd főzött gyümölcsből készülhet. Kizárólag gyümölcsből. Minden más főzet esetén legyen az akár ananász, banán, narancs, gránátalma, cékla, zeller, medvehagyma, vagy akár paradicsom, ezekből készült főzetek esetén csak párlatról beszélhetünk. Az előbbiek esetében azért, mert nem hazánkból származó gyümölcsök, az utóbbiak esetében pedig azért, mert nem gyümölcsök. Bár az eljárás, amivel készítik őket közel azonos. Szükséges zöldségek vagy gyümölcsök mennyisége egy liternyi párlat elkészítéséhez a cukortartalmuk szerint változik.

A szaké rizsből erjesztett ital 14-18 százalékos alkohol tartalommal. Rendkívül jól illik a tengeri ételekhez: halakhoz, kagylókhoz, rákokhoz, homárokhoz, de még a moszatokhoz is.

Mindenképpen érdemes megkóstolni, ha alkalmunk nyílik rá. Ahhoz pedig, hogy megkóstoljuk már nem is szüksége Japánig utazni, hiszen hazánkban is elérhető néhány webshop kínálatában.

Rizspálinka ivása:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom