Rizsnyák

Mi az a rizsnyák és mire jó egyáltalán? A rizs a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A teljes értékű rizs, fogyasztásával a szervezetünk szénhidrátokhoz, fehérjékhez, vitaminokhoz, ásványi elemekhez, nyomelemekhez és enzimekhez jut. A barna rizs az egyik legegészségesebb élelmiszer. Vitaminok közül elsősorban a B csoportba tartozók (B1-, B3-, B6-vitamin) valamint az E-vitamin tartalma is jelentős. Magas a szelén, rost, mangán, magnézium és vas tartalma is. A rizs fajták közül a barna rizs a legtöbb fehérjét és zsírt tartalmazza.

Rizs jótékony hatásai a szervezetre

A rizs:

  • antiallergén
  • székletlazító
  • energetizáló
  • tápláló
  • nyugtató
  • frissítő
  • gyomorerősítő hatású

Megkönnyíti az emésztést, mivel gluténmentes és enzimjei serkentik az emésztési folyamatot. Emiatt fogyasztása javasolt a gyomor- és májműködés megkönnyítését szolgáló diéták esetében is. Hasznos a magas vérnyomás, vese- és szívelégtelenség, időszakos bélműködési (bélgyulladás, hasmenés, bélfertőzés) és gasztroenterikus panaszok, idegesség esetén egyaránt.

Rizsnyák

A rizsnyák tulajdonképpen egy rizsleves, mely minél tovább fő, annál erősebb lesz. Ez úgy készül, hogy 1 bögre/csésze rizshez 6 bögre/csésze mennyiségű vizet adunk és feltesszük főni. Először fel kell forralni, majd a gázon a hőmérsékletet vissza kell venni alacsonyabb hőfokra és addig főzni így, amíg a rizsszemek teljesen szét nem főnek.

Érdemes minél kisebb lángon minél tovább (akár 4-8 órán keresztül is) főzni.

Nagyon jól kiegészíthető bármilyen egyéb hozzávalóval, ami az íze vagy a gyógyhatása fokozása érdekében szükséges. Ezek lehetnek: zöldségek, húsok, halak, tojás, magvak, gombák, szárított gyümölcsök, fűszerek, gyógynövények egyaránt.

Attól függően, hogy kinek adjuk (csecsemők vagy idősek) a sűrűsége szabályozható. Készülhet pépesebben vagy hígabban. Csecsemőknek anyatejjel, tápszerrel hígítható.

Rizsnyák mire jó

A kínaiak hagyományos reggeli étele között is szerepel, a rizskása vagy rizspép. Rendkívül tápláló és mivel könnyen emészthető szinte bárkinek ajánlott a fogyasztása. Különösen jól használható gyomorproblémák, bélgyulladások székrekedés esetében, mivel harmonizálja az emésztést.

Különösen ajánlott legyengült, krónikus betegek, kismamák és kisgyerekek (csecsemőknek is 6 hónapos kortól adható) esetében is.

A rizs nyáklevest főleg a gyomorproblémák, elsősorban akut hasmenés, bélgyulladás esetében illesztik be a beteg étrendbe. Mivel a sós nyákleves kiváló a kiszáradás ellen. Fontos a megfelelő folyadék- és elektrolit egyensúly helyreállításában, majd annak fenntartásában.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez