Rizsliszt

A rizsliszt akárcsak a rizs már évszázadok óta jelen van elsősorban Dél-Kelet Ázsiában, de napjainkra Közép- és Dél-Európában egyaránt. A rizs már a történelem előtti időkben is fontos táplálékul szolgált.

Valószínűleg katonai szállítmányokkal, hadi zsákmánnyal jutott el Európába, ahol a középkorig luxuscikknek számított. Így szinte kizárólag a királyi udvarokban ismerték abban az időben.

Hazánkban a török időkben vált ismerté, valószínűleg a törökök honosították itt meg. Azonban a török hódoltság elmúlásával az itteni rizstermelés is megszűnt. Majd a Monarchia idején kelt ismét életre, amikor is Bácskában több, mint 2000 hold területen termesztették a hadsereg számára a rizst. 1944-re már 5000 hold területen termesztették, mely lehetővé tette a rizsfogyasztás széleskörű elterjedését.

Míg a gesztenyeliszt esetében főleg azokon a területeken, ahol a szántóföldi termesztés nem volt adott, a területi adottságok miatt ültettek gesztenyefákat, addig a rizs esetében a nagy terméshozam számított inkább. Ugyanis termése akár évente több alkalommal is betakarítható. Ráadásul a rizsföldek nem foglalnak el túl nagy területeket. Magas terméshozamuk miatt pedig képesek kielégíteni a nagy lélekszámú populációigényeit is. Hektáronként ugyanis jóval több termést ad, mint a búza.

Rizsliszt

A rizsliszt rendkívül egészséges – különösen a barna – mivel számos vitamint és fehérjét tartalmaz. Napjainkban amikor a gluténérzékenység évről évre nő kifejezetten fontos, hogy a hagyományos búzaliszteknek legyenek megfizethető alternatívái. A rizsliszt ilyen, hiszen könnyen beszerezhető, nem drága és remekül helyettesíti a búza finomlisztet. Nagyon kellemes, jó ízű és egyszerű vele sütni-főzni. Fontos tudni azonban, hogy a kalória tartalma magasabb, mint a hagyományos búzalisztté. Így fogyókúrás étrend esetében érdemesebb a barna rizslisztet választani.

Barna rizsliszt

A barna rizsből készült liszt értékesebb tápérték szempontjából ugyanis a feldolgozási folyamat során rajta marad a maghéj, csak a legkülsőbb héjréteget távolítják el. Ennek köszönhetően a maghéjban található vitaminok, ásványi anyagok jobban megmaradnak benne. Ráadásul a rost tartalma is magasabb, ami a jóllakottság érzését is fokozza, így diétás étrend esetében különösen ajánlott a fogyasztása.

Rizsliszt jótékony hatásai

  • gluténmentes
  • nagy mennyiségben tartalmaz vízben nem oldódó rostokat, melyek segítenek az egészséges bélműködés megtartásában
  • segít a megfelelő koleszterinszint szabályozásában
  • jótékonyan hat az érrendszerre és a
  • magas a kalcium tartalma, ezáltal jótékony a csontok egészségére
  • segíti az immunrendszert

Rizsliszt felhasználása

Felhasználását tekintve édes és sós ételekhez egyaránt jól felhasználható. Érdemes 30-60 %-ban használni az egyéb lisztekkel, mert akkor könnyebben tudunk vele bánni. Kiváló sütemények, kekszek, palacsinták készítéséhez. Azonban a fehér rizsliszt zsíros, szárazabb tésztájú sütikhez kevésbé ajánlható. Ezek készítéséhez a ragacsos rizsliszt jobban alkalmas, akárcsak a szószok, főzelékek sűrítésére.

Vásárlása, ára

A rizsliszt főleg a bioboltokban, vagy nagyobb bevásárlóközpontok kínálatában található meg. Érdemes az interneten rákeresni, hiszen az árukeresőn összehasonlítva találjuk meg a különböző termékeket. Itt ár, mennyiség és kiszállítási díj is összevethető.

Ezért érdemes csak akkora mennyiséget vásárolni, amit fel is használunk. Ha mégsem tudjuk felhasználni a közeljövőben, de már megvásároltuk, akkor tegyük hűtőszekrénybe, de akár le is fagyaszthatjuk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom