Rizskenyér

Rizskenyér készülhet fehér vagy barna rizslisztből is. Gyorsan elkészíthető kívül ropogós, belül puha, foszlós finomság. Kenhetünk rá házi vajat, vagy saját készítésű szilvalekvárt, de akár egy padlizsánkrémet, minddel remek ízkombinációt kapunk. Az ízhatást pedig fokozhatjuk, ha magokat – diót, tökmagot, napraforgó magot – adunk hozzá. A kenyérben sült dió darabok ugyanis igazán különleges ízvilágot kölcsönöznek a foszlós kenyérkének. Sajttal fogyasztva pedig kiváltképp mennyei!

Rizskenyér recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg rizsliszt
  • 12,5 dkg margarin vagy vaj
  • kevés langyos tej
  • 1 egész tojás
  • fél csomag sütőpor vagy szárított élesztő
  • só – ízlés szerint
  • dió, szezámmag, napraforgó mag, tökmagízlés szerint (elhagyható)

Rizskenyér elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Ha magokat is teszünk a kenyérhez, akkor a nagyobb darabokat durvára kell vágni, majd száraz serpenyőben az egészet meg kell pirítani és félre kell tenni hűlni.
  2. Majd a lisztet át kell szitálni.
  3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  4. Ezután egy nagy tálban az összes hozzávalót össze kell keverni, a kihűlt pirított magokat is.
  5. Alaposan össze kell dolgozni, és egy sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába kell önteni a lágy tésztát.
  6. Az előmelegített sütőbe tegyük be a tésztát és süssük 1 órán keresztül. Ezalatt készre, ropogósra sül.
  7. Hagyjuk teljesen kihűlni őket szeletelés előtt.

Nemcsak a gluténérzékenyek étrendjében fogyasztható, de elsősorban ott merül fel. Akárcsak a gesztenyeliszt, a rizsliszt is főleg a lisztérzékenyek számára jótékony, hiszen nincs benne glutén. A gesztenyeliszt nagyon kellemes, jó illatú, sűrű liszt. Sok a benne található aroma és olaj is, ezért nem hasonlít a klasszikus gabonalisztekre. Zsírosabb, illatosabb, karakteresebb, mint a gesztenyemasszában megszokott íz.  Érdemes ebből a lisztből sütött kenyeret is kipróbálni. Keverve érdemes használni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez