Rizskása

A rizskása egy gyorsan és könnyen elkészíthető felnőttek és gyerekek számára is fogyasztható étel. A rizs nem tartalmaz glutént, így az arra érzékenyek számára sem okoz panaszokat. A rizskása otthon is nagyon egyszerűen, pillanatok alatt elkészíthető, de készen is vásárolhatjuk. Számos ízesítésben megtalálható a nagyobb bevásárló központok, bioboltok kínálatában is.

Rizskása hatása  

A rizskása számos előnnyel jár a szervezet számára. Többek között:

  • nyugtató hatással van az idegrendszerre
  • segít az alvási nehézségek kiküszöbölésében
  • energiával tölti fel a szervezetet
  • erősíti a szív- és érrendszert
  • hosszú távú teltség érzetet biztosít a szervezet számára
  • segít az egészséges emésztés helyreállításában és annak megtartásában
  • képes csökkenteni a gyomor savasságának tartalmát
  • javítja a bőr, a csontszövet és a haj állapotát is
  • segít a vérszegénység kialakulásának megelőzésében
  • hosszú távú mértékletes fogyasztása súlycsökkenést is eredményezhet

Egyszerű rizskása készítése házilag

Hozzávalók:

  • 5 ek darált rizspehely
  • 3 dl zabtej
  • 1 ek cukor vagy méz vagy más édesítőszer

Rizskása készítése lépésről – lépésre:

  1. Ha darabos rizspehlyünk van, azt előbb daráljuk le.
  2. Majd egy lábosba öntsük bele a rizspelyhet és a zabtejet is (lehet kicsit több tejre lesz szükség) és alacsony lángon keverjük simára.
  3. Hozzáadjuk az édesítőszert és alaposan összekeverjük.
  4. Vigyázzunk nehogy leégjen, mert gyorsan besűrűsödik. Ahogy buggyan néhányat már készen is van, zárjuk le alatta a tüzet.

Kakaó porral, fahéjjal, lekvárral vagy gyümölcs darabokkal megszórva tálalhatjuk. Keverhetünk hozzá előzőleg beáztatott chia magot is.

Mivel számos módon variálható, megunhatatlan gyors reggeli vagy könnyű vacsora lehet belőle. Igazán csak a fantáziánk szab határt. Jó étvágyat hozzá!

Rizskása rizslisztből

Rizskása nemcsak pehelyből, de rizslisztből is készíthető. Ebben az esetben a rizspelyhet rizsliszttel érdemes elkeverni. Készíthető nagyobb adag a száraz összetevőkből is, amelyet légmentesen záródó üvegben lehet felhasználásig tárolni.

Összetevők hozzá:

  • 10-20 dkg rizsliszt
  • 10-20 dkg por alakú növényi tej
  • csipet só
  • ízlés szerinti édestőszer (el is hagyható)
  • ízlés szerint kukoricapehely, diákcsemege, chia mag, csokoládé darabok

Az egészet alaposan össze kell keverni és üvegbe tölteni, majd lezárni. Felhasználásnál forrásban lévő vízzel kell leönteni (vagy megfőzni, ez egyéni ízlés kérdése) és 5-8 perc pihentetés után fogyasztható. 

Egészséges rizskása:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom