Rizsecet

A rizsecet erjedt rizsből készül és Kínból származik. Ott már több, mint 2000 évvel ezelőtt ismerték, majd Japánban is ismertté vált. Hazánkban kevésbé ismert, mint például az almaecet, amely egy rendkívül jótékony hatású gyümölcsborecet. Az ecet univerzális termék a háztartásban: használhatjuk ételízesítésre, vízkő eltávolítására, de darázscsípés enyhítésére is. Sokféle formája létezik, az egyik legértékesebb, legismertebb az almaecet, mely lágyabb, kellemesebb aromájú, mint a háztartásokban leggyakrabban előforduló 10 és 20 százalékos ecetsavak.

Rizsecet

Azonban hazánkban is egyre többen próbálnak ázsiai ételeket készíteni, melyekhez sokszor szükséges rizsecet is. A hagyományos rizsecet savtartalma jellemzően 3-5 százalék körüli, szemben a háztartásokban előforduló 10, 20 százalékos ecetsavakkal. Az íze – és az illata sem – hasonlít az egyéb ecetek ízéhez, kicsit édes, mégis sós és jóval lágyabb is. Nem tartalmaz mesterséges színezéket, tartósítószert és ízfokozót. Vegánok és vegetáriánusok is fogyaszthatják.

Főleg az ázsiai – azon belül is a japán- és a kínai – konyha egyik fő alkotóeleme, számos étel ízesítésére használják. Többek között a sushinak is nélkülözhetetlen összetevője, hiszen ettől kapja a jellegzetesen savanykás ízét. De remekül használható salátaöntetekhez, fűszeres pácokba, mártogatni való szószokba egyaránt. 

Rizsecet fajtái

Háromféle rizsecet van:

  1. Fekete: hosszúkás és ragadós rizs fajták keverékéből készül, árpa, búza és rizshéj hozzáadásával. Akár 6-7 hónapon keresztük is főzik, melynek eredményeképp sötét, testes sav a végeredmény.
  2. Fehér: ragadós rizs fajtákból készül és az összes közül ez a leggyengébb.
  3. Vörös: Vörös rizsből készítik, mely édes ízű, gyümölcsös jegyekkel.

A japán konyha számos nyers halat és tenger gyümölcseit tartalmazza és a rizsecet segítségével fertőtlenítik őket a baktériumoktól és parazitáktól.

Mi használható rizsecet helyettesítésére

Ha sokat főzünk távol-keleti ételeket érdemes rizsecetet beszerezni és azt használni. Ha csak ritkán, akkor helyettesíthető esetleg az alábbiak valamelyikével is:

  • almaecet
  • borecet
  • citromlé és cukor keverékével is

Rizsecet vásárlása

A rizsecetet főleg ázsiai boltokban, kulináris üzletekben, de nagyobb bevásárló központokban vagy webshopokon keresztül vásárolhatjuk meg. Száraz, hűvös helyen sokáig eltartható. Felbontás után ajánlott hűtőszekrényben való tárolása.

https://www.piccantino.hu/ecet-es-olaj/fuszernoeveny-es-gyuemoelcs-ecet

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom