Rizsdara

A rizsdara az erősen törmelékes rizs egyik feldolgozott formája, akárcsak a rizsliszt. A lisztérzékenyek számára lehet alternatívája a hagyományos búzadarának, akárcsak a kukoricadara. Bár a kukoricadara ára kedvezőbb, azonban sokan nem kedvelik a jellegzetes kukoricaíze miatt. Számukra lehet jó választás a rizsdara. Persze érdemes figyelni rá, hogy olyan rizsdarát használjanak a gluténérzékenyek, ahol gluténmentes környezetben történik a feldolgozás és a csomagolás egyaránt.

A rizsdara feldolgozása oly módon történik, hogy a rizsszemeket apró szemcsékké őrlik, de az összetevői nem vesznek el. Így értékes összetevői megmaradnak. Az íze megegyezik a rizs megszokott ízével.

Rizsdara készítése

Rizsdara készíthető házilag, de készen is vásárolható. Gluténérzékenyek számára is fogyasztható. Felhasználható tejbegríz, grízes tészta, túrógombóc, sütemények készítéséhez egyaránt. De jól használható kásákhoz, müzlikhez vagy akár ételek sűrítésére is.

Hozzávalók:

  • basmati rizs vagy barna rizs

Elkészítése:

A nyers rizst alaposan lemossuk a szennyeződésektől majd hagyjuk teljesen megszáradni (érdemes előző este elvégezni ezt a mozzanatot).

Majd a teljesen száraz rizst egy darálóban pulzálva addig kell darálni, ameddig a kívánt nagyságú rizsdarát el nem érjük.

Nagyon finomra ne daráljuk, csak ha rizslisztet szeretnénk kapni.

Barna rizsből készült változata az emésztésre is jótékony hatással van.

Természetesen a bioboltok és webáruházak kínálatában számos rizsdara elérhető a különböző fajtájú rizsekből. Így aki nem maga készíti is nagy kínálatból válogathat, rendelhet.

Mi készíthető rizsdarából

Természetesen minden olyan étel, melyhez egyébként búzadarát használnánk. A teljesség igénye nélkül: tejbegríz, tejbegríz gombóc, gríz galuska, grízes tészta, grízes krémes torta, bármilyen sütemény, amihez dara szükséges.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom