Rizs

A rizs egy gyorsan és könnyen elkészíthető alapanyag, mely az egyik legfontosabb hétköznapi élelmiszereink egyike. A pázsitfüvek családjába tartozó gabonanövény. Eredetileg száraz éghajlatú országokból származó sok nedvességet igénylő, szubtrópusi növény, mely folyamatosan alkalmazkodott az elárasztásos termesztéshez. Azonban a mára a számos tenyésztésnek köszönhetően mintegy 8000 fajtája létezik, melyek közül sok már a hideg és száraz területeken is termeszthető.

Évezredek óta ismerik elsősorban Ázsiában, ahol olyannyira elterjedt, hogy akár egyeduralkodó növénynek is tekinthető. Az itteni vidékeken élő népcsoportok étrendjének ugyanis a 80-90 százalékát teszi ki ez a növény. Bár ma már az egész világon elterjedt, de a rizstermelés 95 százaléka napjainkban is a Távol-Keleten összpontosul.

Valószínűleg katonai szállítmányokkal, hadi zsákmánnyal jutott el Európába, ahol a középkorig luxuscikknek számított. Így szinte kizárólag a királyi udvarokban ismerték abban az időben.

Mi is az a rizs?

Tulajdonképpen egy gabonaféle, melyet a keleti népek azért részesítettek előnyben a köles-, búza vagy árpatermesztéssel szemben – bár ezeket is ismerték – mert rendkívül gyors növekedésű növény. Ugyanis termése akár évente több alkalommal is betakarítható. Ráadásul a rizsföldek nem foglalnak el túl nagy területeket. Magas terméshozamuk miatt pedig képesek kielégíteni a nagy lélekszámú populációigényeit is. Hektáronként ugyanis jóval több termést ad, mint a búza.

A rizs szerepe a táplálkozásban

A makrobiotikus táplálkozásban keleti hatásra, a rizst teljes értékű formájában fogyasztják és a legkiegyensúlyozottabb tápanyagtartalmú ételnek tartják. Első helyen szerepel a természetes étrendet követők és a vegetáriánusok táplálkozásában, valamint az olasz konyhában is, ahol a rizottó számtalan receptje ismert. Az olasz konyhában azonban általában a finomított fényezett rizst használják. Ennek a tápanyagjellemzői azonban eléggé eltérnek a teljes értékű rizsétől, amit a természetes (naturista) konyha hívei fogyasztanak.

A rizs változatai

Különböző változatai léteznek, ezeket 4 fő kategóriába csoportosíthatjuk:

  1. közönséges
  2. félfinom
  3. finom
  4. különösen finom

A finomított rizsszem főként keményítőből (amidokból) áll, ami egy összetett szénhidrát. A finomítatlan rizsszem ezzel szemben több rétegből áll, mely igen gazdag különböző elemekben. Főleg fehérjékben, ásványi sókban, vitaminokban, rostban, nyomelemekben. Vagyis ezek számos az egészség megőrzéséhez szükséges, létfontosságú alkotóelemet tartalmaznak.

Rizs vitamin tartalma

A rizs gluténmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják, akárcsak a belőle készült rizslisztet. A barnarizs gazdag B1- és B2 vitaminban is. Nem tartalmaz azonban A-, B12-, C- és D-vitamint. Növényi rostjai serkentik a bél működését és segítik az emésztési folyamatokat. A legnagyobb mennyiségű fehérje és vitamin, főleg az E-, K-vitamin a hántolatlan rizs korpájában van.

A finomított rizs esetében ezek az elemek csaknem teljes egészében hiányoznak, mert a finomítási eljárás és a fényezés során eltávolították őket.

Szemes rizsek fajtái

A szemes rizsnek a kereskedelemben számos fajtáját vásárolhatjuk meg.

A teljes értékű rizsek csoportjába tartoznak:

Rizs főzése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom