Rizs reggelire

Rizs reggelire? Miért is ne, hiszen rendkívül tápláló és számos módon – akár sósan vagy édesen is – elkészíthető. Nálunk nem jellemző, de az Ázsiai országokban hagyományosan rizses ételeket is fogyasztanak reggelire. Nem véletlenül, hiszen rendkívül egészséges, könnyű megemészteni és rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Főleg a barna rizs egészséges. Az ebből készített reggeli tejberizs például kiváló reggeli és azon túlmenően, hogy rendkívül finom, rostban gazdag is.

A rizs egyébként is egy gyorsan és könnyen elkészíthető alapanyag, mely az egyik legfontosabb hétköznapi élelmiszereink egyike. Hazánkban is egyre népszerűbbek a különböző rizs fajták, de Távol-Keleten – ahol a rizstermelés 90-95 százaléka folyik – szinte több ezer fajtája ismert és használt. Ezekben az országokban nem ismeretlen a rizses reggeli, mi még idegenkedünk tőle. Pedig nem drága, sokféleképpen variálható, – ahogy az adott napi hangulatunk megkívánja – és rendkívül gyorsan elkészíthető.  

Rizs reggelire

Készíthető maradék rizsből is rizskása, rizskoch vagy rizspuding is. De például a Japánoknál a tojásos rizs a Tamago gohan nagyon népszerű. Szinte minden japán fogyasztja reggelire. Itt a nyers tojást keverik össze kevés szójaszósszal, amihez hozzáadják a rizst és esetleg még chilivel tovább fűszerezik.

A Fülöp-szigeteken a fokhagymás tojásos rizs nagyon népszerű reggelire, bár kétségtelen nem ez a legmegfelelőbb reggeli egy hétköznapi munkanap során.

Kínában a congee a hagyományos reggeli, ami egy kása vagy hígabb variációban egy rizsleves szerű étel. Ez a rizsnyák rendkívül tápláló és könnyen emészthető, így fogyasztása nagyon népszerű a kínai emberek körében.

Érdemes nekünk megpróbálkozni rizses ételek fogyasztásával reggelire, főleg, ha gyomorproblémáink vannak. A rizsnyák rendkívül jótékonyan hat hasmenés, székrekedés, de bélproblémák esetében is.

Ráadásul a rizs gluténmentes, így az erre érzékenyek is fogyaszthatják.

Reggeli tejberizs variációk:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom