Rizs köret

Tartalomjegyzék

A rizs köret az egyik legnépszerűbb köret, melyet készítünk. Nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető, ráadásul számos módon variálható, szinte nem lehet megunni sem. A burgonya és tészta köretek mellett az egyik legkönnyebben elkészíthető, hiszen tisztítani sem szükséges, elég beáztatni és átmosni. Ráadásul a rizs fajtáknak köszönhetően válogathatunk a fehér-, barna és fekete rizs fajták között is.

A rizs az egyik legnépszerűbb alap élelmiszer a világon. Bár elsősorban az Ázsiai árasztásos területeken termesztették, napjainkra – köszönhetően a számos nemesítésnek – már a hidegebb éghajlatokon is megterem. Így bár még mindig Ázsia adja a világ rizskészletének a 90 százalékát, hazánkban is folyik rizstermesztés már az 1970-es évek óta. Elsősorban Jász-Nagykun-Szolnok megyében – főleg Mezőtúr és Kisújszállás térségében – illetve Békés megyében. Ez utóbbiban Szarvas, Csárdaszállás, Köröstarcsa és Békés települések határában folyik a gazdálkodás.

Rizs köret

Bár néhány évtizeddel ezelőtt az itthoni kereskedelemben is szinte csak az A vagy B rizs között lehetett válogatni, azóta nagyot változott a világ. Mára a szemes rizsnek számtalan fajtáját vásárolhatjuk meg.

A teljes értékű rizsek csoportjába tartozik az előgőzölt-(vagy más néven opál rizs), vad– és keleti rizs is. Az utóbbi években jelentősen elterjedtek a különféle hosszúszemű és intenzív illatú és aromájú keleti rizsfajták, mint a basmati vagy jázmin rizs is.

Ezek a köret tekintetében is szélesebb lehetőségeket nyitottak meg, hiszen az ázsiai konyha remekeit is megpróbálhatjuk mi magunk elkészíteni otthon.

Rizs köret variációk

Az egyszerű főtt rizs sem került le a háziasszonyok vagy akár az étlapok kínálatából, de sokkal többféle rizses köretet késztünk, mint évtizedekkel ezelőtt.

Az olasz konyha remeke a számos módon variálható rizotto, éppúgy bekerült a köztudatba, mint az ázsiai tojásos rizs. De ha nem megyünk ilyen messze a gasztronómiai területeken, akkor elég csak az alábbi ételek sorát végignézni, melyek számos lehetőséget kínálnak. Készíthetjük őket köretnek, de gazdagítva hússal, egyéb zöldségekkel, akár főételként is megállják a helyüket.

A rizses lecsó, nagyon népszerű étel, a nyári időszakban sokfelé főzik. De érdemes kipróbálni a gombás-, fokhagymás-, káposztás rizst is. Igazi különlegesség a sárgarépás rizs vagy a rizs dióval elkészítve is. Bárhogyan variálható, bármivel összekeverhető, csak a fantáziánk és a lehetőségeink szabnak határt. Érdemes a fűszerezéssel is gazdagon bánni, mert a rizs rendkívül jól fűszerezhető, ízesíthető.

Ráadásul nemcsak köretként, de reggelire – vagy tízóraira, uzsonnára is – könnyedén, gyorsan elkészíthető nemcsak a gyerekek örömére. Bár jellemzően a magyar konyha nem reggelire készíti, de számos ázsiai országban a rizs reggelire is hagyományosan fogyasztott étel.

Rizs, zöldséges rizs köret:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom