Rizs fűszerezése

A rizs fűszerezése rendkívül izgalmassá teszi a belőle készült ételeket. Ez főleg azért fontos, mivel a rizs népszerű köret alapanyag és kár lenne csak a kukoricás, borsós vagy petrezselymes ízesítésűnél leragadni. Hiszen annyi lehetőség rejlik benne és a fűszerezésével az alapízesítését is számos módon meg lehet variálni, attól függően, hogy mihez készítjük. A távol-keleti konyha fő alapanyaga a rizs, ahol szintén számos módon készítik a különböző ízesítéseknek megfelelően.

Rizs fűszerezése

A rizs fűszerezése, ízesítése nemcsak a hozzáadott fűszerek segítségével érhető el. Már azzal érdekesebbé tehetjük, ha más alapanyagokkal keverjük össze.

Aromás alapanyagokkal:

Ezek segítségével a rizsbe keverve főzés során átadják az ízüket az ételnek.

Ilyenek lehetnek például:

De tulajdonképpen így működik a rizsbe kevert zöldborsó vagy kukorica is. Természetesen fontos megválogatni mit adunk hozzá, hogy az harmonizáljon a főétellel is.

Fűszerek

Természetesen a fűszerek is hasonló módon adják meg az ízüket a rizsnek. Érdemes olyanokat használni, melyek egészben adhatók hozzá és tálalás előtt ki tudjuk venni őket. Ilyenek például:

A gyömbér, kurkuma, római kömény és koriander, de az egyszerű bors is mind-mind azok a fűszerek, melyek segítenek a rizst különlegesebbé, harmonikusabbá tenni. A keleti konyha szintén népszerű étele a fűszeres sárga rizs is.

Folyadék – melyben a rizst főzzük

Bizony még a folyadékot is meg tudjuk válogatni, így nem mindegy, hogy vizet vagy alaplevet adunk hozzá, vagy akár kókusztejben főzzük meg. Alaplevek esetében is más ízt ad, ha marhahúsból vagy zöldségléből készül. De a rizottók elmaradhatatlan alapanyaga a jó minőségű száraz fehérbor is, mely szintén más ízhatást ad az ételnek.

Már a fentiekből is látszik, hogy az egyszerű rizs főzésének is hányféle módja, ízesítése lehet. Érdemes ezekkel kísérletezgetni, próbálkozni, mert igazán különleges ízhatásokat érhetünk el általuk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom