Tartalomjegyzék
A kereskedelmi forgalomban a rizs fajták széles skálája megtalálható.
A teljes értékű rizsek csoportjába tartoznak:
- az előgőzölt (parboiled)
Az előgőzölt rizst vagy más néven opál rizst (mely tápérték szempontjából közvetlenül a teljes értékű mögött áll) egy speciális gőzöléses eljárásnak vetik alá. Ennek során megőrzi vitamin- és ásványisó tartalmát és a főzést is jobban viseli. Színe eredetileg barnás, de mire megfő, kifehéredik.
- a vadrizs
A vadrizs, avagy az indiánok rizse, szintén teljes értékű, hosszú, fekete szemű és nagyon markáns ízű. Valójában nem is rizs, hanem egy fűféle termése, de ugyanúgy használjuk, mint a pergősebb rizsféléket.
- a keleti rizs
Az utóbbi években jelentősen elterjedtek a különféle hosszú szemű és intenzív illatú és aromájú keleti rizsfajták, mint a basmati vagy jázmin rizs. Az előbbi Indiából és Pakisztánból származik, míg az utóbbi Kínában és Thaiföldön terem.
- a vörös rizs
Az egzotikus rizsfajták csoportját gazdagítja még egy újdonság, a főleg Thaiföldön termő, intenzív aromájú vörös rizs.
A négy különböző alosztályba sorolt „fehér rizs” a szem vonatkozásában eltérő tulajdonságokat mutat és a főzéskor is másként viselkedik, bár az ízük kevésbé jellegzetes. Általánosságban elmondható, hogy a rövid szemű fajták puhábbra főnek és jobban összetapadnak, míg a hosszú szeműek (hosszuk az átmérőjük négy-ötszöröse is lehet) főzésnél nem tapadnak össze.
A rizs különböző változatait 4 fő kategóriába sorolhatjuk:
- Közönséges rizs
Szemei kicsik és gömbölydedek, amelyek a főzés során hamar szétmállanak. Leggyakrabban húsos levesekhez és édességekhez használják.
- Félfinom rizs
Szemei közepes méretűek és kerekdedek. Felhasználása elsősorban sűrű zöldséglevesek, egyéb levesek, rizottók készítésénél.
- Finom rizs
Hosszúkás és kemény szemei vannak, amely alkalmassá teszi gőz fölött való párolásra vagy fűszerezés nélküli főzésre.
- Szuperfinom rizs
Nagyok és nagyon hosszúak a szemei. Ez a leggyakrabban vásárolt fajta, mert minden étel elkészítéséhez jól használható. Akár rizottóról, akár felfújtakról vagy salátákról legyen is szó.
Ezeken kívül más speciális rizsféléket is vásárolhatunk, ilyen például a zacskós rizs vagy előfőzött gyorsrizs. Ezt részben már megfőztek, majd megszárítottak, ezért további főzése csak kevés időt vesz igénybe.
A dúsított rizshez vízben oldódó vitaminokat adtak, hogy pótolják a finomítási eljárás következtében elveszítetteket.
Rizs további fogyasztási módjai
A rizs szemes alakján kívül fogyasztható még maláta, pehely (többek között puffasztott rizs és chips), keményítő, liszt és dara (kisgyerekek számára készített termékekben) formájában is. Valamint napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a tej pótszereként nem olyan régóta jelen lévő rizs alapú ital is.
A rizs nemcsak kitűnően megemészthető, de vitamin tartalmának köszönhetően kiváló energiaforrás is.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs
Vissza a kategória cikkeihez