Rizs fajták

A kereskedelmi forgalomban a rizs fajták széles skálája megtalálható.

A teljes értékű rizsek csoportjába tartoznak:

  • az előgőzölt (parboiled)

Az előgőzölt rizst vagy más néven opál rizst (mely tápérték szempontjából közvetlenül a teljes értékű mögött áll) egy speciális gőzöléses eljárásnak vetik alá. Ennek során megőrzi vitamin- és ásványisó tartalmát és a főzést is jobban viseli. Színe eredetileg barnás, de mire megfő, kifehéredik.

  • a vadrizs

A vadrizs, avagy az indiánok rizse, szintén teljes értékű, hosszú, fekete szemű és nagyon markáns ízű. Valójában nem is rizs, hanem egy fűféle termése, de ugyanúgy használjuk, mint a pergősebb rizsféléket.

  • a keleti rizs

Az utóbbi években jelentősen elterjedtek a különféle hosszú szemű és intenzív illatú és aromájú keleti rizsfajták, mint a basmati vagy jázmin rizs. Az előbbi Indiából és Pakisztánból származik, míg az utóbbi Kínában és Thaiföldön terem.

  • a vörös rizs

Az egzotikus rizsfajták csoportját gazdagítja még egy újdonság, a főleg Thaiföldön termő, intenzív aromájú vörös rizs.

A négy különböző alosztályba sorolt „fehér rizs” a szem vonatkozásában eltérő tulajdonságokat mutat és a főzéskor is másként viselkedik, bár az ízük kevésbé jellegzetes. Általánosságban elmondható, hogy a rövid szemű fajták puhábbra főnek és jobban összetapadnak, míg a hosszú szeműek (hosszuk az átmérőjük négy-ötszöröse is lehet) főzésnél nem tapadnak össze.

 A rizs különböző változatait 4 fő kategóriába sorolhatjuk:

  • Közönséges rizs

Szemei kicsik és gömbölydedek, amelyek a főzés során hamar szétmállanak. Leggyakrabban húsos levesekhez és édességekhez használják.

  • Félfinom rizs

Szemei közepes méretűek és kerekdedek. Felhasználása elsősorban sűrű zöldséglevesek, egyéb levesek, rizottók készítésénél.

  • Finom rizs

Hosszúkás és kemény szemei vannak, amely alkalmassá teszi gőz fölött való párolásra vagy fűszerezés nélküli főzésre.

  • Szuperfinom rizs

Nagyok és nagyon hosszúak a szemei. Ez a leggyakrabban vásárolt fajta, mert minden étel elkészítéséhez jól használható. Akár rizottóról, akár felfújtakról vagy salátákról legyen is szó.

Ezeken kívül más speciális rizsféléket is vásárolhatunk, ilyen például a zacskós rizs vagy előfőzött gyorsrizs. Ezt részben már megfőztek, majd megszárítottak, ezért további főzése csak kevés időt vesz igénybe.

A dúsított rizshez vízben oldódó vitaminokat adtak, hogy pótolják a finomítási eljárás következtében elveszítetteket.

Rizs további fogyasztási módjai

A rizs szemes alakján kívül fogyasztható még maláta, pehely (többek között puffasztott rizs és chips), keményítő, liszt és dara (kisgyerekek számára készített termékekben) formájában is. Valamint napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a tej pótszereként nem olyan régóta jelen lévő rizs alapú ital is.

A rizs nemcsak kitűnően megemészthető, de vitamin tartalmának köszönhetően kiváló energiaforrás is. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom