Tartalomjegyzék
A rizs számos módon elkészíthető, de érdemes különleges módokat is kipróbálni, mint például a rizs dióval. A rizs az egyik fő alap élelmiszerünk, mely rendkívül sokféleképpen ízesíthető, fűszerezhető, gazdagítható. Nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető és akár zöldségekkel, tojással, hússal önálló fogásként is tálalható. De remek körete grillezett-, rántott-, sült húsoknak, halaknak, sajtoknak egyaránt. Kicsit olyan, mint a burgonya, hogy egy kis fantáziával, nem a szokásos ízesítéssel, fűszerezéssel igazán különleges ételkombinációk varázsolhatók belőle. Érdemes próbálkozni, hiszen csak a szánk íze és a fantáziánk szabhat határt.
Egyszerű rizs dióval – recept
Hozzávalók:
- 30 dkg rizs
- 2 fej vöröshagyma
- 7 dkg dió
- 2 db tojás
- 5 dkg gruyére sajt (diós ízvilágú sajt, mely helyettesíthető Comté vagy Beaufort sajtokkal)
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 evőkanálnyi teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
- olívaolaj
- só – ízlés szerint
Az egyszerű rizs elkészítése dióval lépésről – lépésre:
- Először a rizst alaposan megmossuk majd legalább egy fél órára beáztatjuk (barna rizs esetén akár egy éjszakra is be lehet).
- Majd a rizst egy szűrön jól lecsepegtetjük.
- Közben a rizs száraz rizs mennyiségének a háromszorosa mennyiségű vizet kimérünk és felforraljuk.
- Egy lábasban kevés olajat hevítünk és rátesszük a leszűrt rizst, kicsit megpirítjuk.
- Majd ráöntjük a forró vizet, kavarunk rajta egyet és lefedjük.
- Visszavesszük a legkisebb lángra és 15-20 percig főzzük fedővel lefedve.
- Közben a diót daráljuk le, a sajtot reszeljük le.
- A petrezselymet mossuk meg és vagdossuk apróra, rakjuk félre.
- A vöröshagymát pucoljuk meg és nagyon vékony szeletekre vágjuk fel.
- Egy serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg a vékonyra szeletelt hagymát.
- A megfőtt rizst keverjük össze a tojásokkal, a dióval, petrezselyemmel, reszelt sajttal és a hagymával.
- Az egészet öntsük bele egy olajjal kikent, zsemlemorzsával beszórt tűzálló tálba.
- 200 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percen keresztül.
Friss zöldségekkel tálaljuk, de jól illik bármilyen húsételhez, sajtokhoz, halakhoz egyaránt. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs
Vissza a kategória cikkeihez