Rizs dióval

A rizs számos módon elkészíthető, de érdemes különleges módokat is kipróbálni, mint például a rizs dióval. A rizs az egyik fő alap élelmiszerünk, mely rendkívül sokféleképpen ízesíthető, fűszerezhető, gazdagítható. Nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető és akár zöldségekkel, tojással, hússal önálló fogásként is tálalható. De remek körete grillezett-, rántott-, sült húsoknak, halaknak, sajtoknak egyaránt. Kicsit olyan, mint a burgonya, hogy egy kis fantáziával, nem a szokásos ízesítéssel, fűszerezéssel igazán különleges ételkombinációk varázsolhatók belőle. Érdemes próbálkozni, hiszen csak a szánk íze és a fantáziánk szabhat határt.

Egyszerű rizs dióval – recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg rizs
  • 2 fej vöröshagyma
  • 7 dkg dió
  • 2 db tojás
  • 5 dkg gruyére sajt (diós ízvilágú sajt, mely helyettesíthető Comté vagy Beaufort sajtokkal)
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 evőkanálnyi teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
  • olívaolaj
  • só – ízlés szerint

Az egyszerű rizs elkészítése dióval lépésről – lépésre:

  1. Először a rizst alaposan megmossuk majd legalább egy fél órára beáztatjuk (barna rizs esetén akár egy éjszakra is be lehet).
  2. Majd a rizst egy szűrön jól lecsepegtetjük.
  3. Közben a rizs száraz rizs mennyiségének a háromszorosa mennyiségű vizet kimérünk és felforraljuk.
  4. Egy lábasban kevés olajat hevítünk és rátesszük a leszűrt rizst, kicsit megpirítjuk. 
  5. Majd ráöntjük a forró vizet, kavarunk rajta egyet és lefedjük.
  6. Visszavesszük a legkisebb lángra és 15-20 percig főzzük fedővel lefedve.
  7. Közben a diót daráljuk le, a sajtot reszeljük le.
  8. A petrezselymet mossuk meg és vagdossuk apróra, rakjuk félre.
  9. A vöröshagymát pucoljuk meg és nagyon vékony szeletekre vágjuk fel.
  10. Egy serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg a vékonyra szeletelt hagymát.
  11. A megfőtt rizst keverjük össze a tojásokkal, a dióval, petrezselyemmel, reszelt sajttal és a hagymával.
  12. Az egészet öntsük bele egy olajjal kikent, zsemlemorzsával beszórt tűzálló tálba.
  13. 200 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percen keresztül.  

Friss zöldségekkel tálaljuk, de jól illik bármilyen húsételhez, sajtokhoz, halakhoz egyaránt. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom