Tartalomjegyzék
Vajon mikortól adható rizs babáknak? A rizs egy rendkívül tápláló étel, mely a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Az emésztése pedig nem terheli meg a gyomrot, ezért babák számára is nagyon korán adható. Ráadásul gluténmentes és számos módon felhasználható a babák étrendjében is.
Mikortól adható rizs a babáknak?
A hozzátáplálás 6 hónapos kor körül kezdődhet el, ekkorra ugyanis a legtöbb baba pocakja már megérik az új ízek emésztésére. Ilyenkor már meg lehet próbálkozni gyümölcsök közül először az alma, őszibarack, banán kóstoltatásával.
Zöldségek közül az elsők között a cékla, a sárgarépa, saláta, burgonya, édesburgonya, sütőtök, gesztenye, brokkoli, spárga kerülhet először a babák tányérjára. Érdemes ezeket szépen sorban bevezetni, hogy a gyomruk meg tudja szokni az új ízeket. Ajánlott 3-4 napig egy étel adása, hogy meg tudja szokni. Ezeket párolt, vagy főtt formában célszerű először megismertetni velük úgy, hogy alaposan leturmixoljuk, vagy összepasszírozzuk. A párolás esetében kevésbé sérülnek a zöldségekben található vitaminok.
A rizs az egyik legsokoldalúbb gabona, melynek az íze hasonlít az anyatejéhez, így hozzátáplálás során az egyik legkorábban adható étel.
Mire érdemes figyelni, ha rizst adunk a babának
Készítés előtt alaposan – több váltóvízről – mossuk meg, majd áztassuk be legalább egy órára, utána készítsük el.
- Alaposan turmixoljuk össze, ne maradjanak benne darabok, mert az félrenyelést, fulladást okozhat.
- Itt is érvényes az alapszabály, mely szerint egyszerre csak egy új étel bevezetésére kerüljön sor.
Rizs feldolgozási módjai szerint
- Rizsnyák: már 6 hónapos kortól (gyomorproblémákra, emésztésre jótékony hatású)
- Rizsdara: tejbegríz készítéséhez, akár gluténérzékenység esetén is
- Rizspehely: szintén 6 hónapos kortól, előnye, hogy egyszerűbben elkészíthető, mint a szemes rizs
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs
Vissza a kategória cikkeihez