Rizs babáknak

Vajon mikortól adható rizs babáknak? A rizs egy rendkívül tápláló étel, mely a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Az emésztése pedig nem terheli meg a gyomrot, ezért babák számára is nagyon korán adható. Ráadásul gluténmentes és számos módon felhasználható a babák étrendjében is.

Mikortól adható rizs a babáknak?

A hozzátáplálás 6 hónapos kor körül kezdődhet el, ekkorra ugyanis a legtöbb baba pocakja már megérik az új ízek emésztésére. Ilyenkor már meg lehet próbálkozni gyümölcsök közül először az alma, őszibarack, banán kóstoltatásával.

Zöldségek közül az elsők között a cékla, a sárgarépa, saláta, burgonya, édesburgonya, sütőtök, gesztenye, brokkoli, spárga kerülhet először a babák tányérjára. Érdemes ezeket szépen sorban bevezetni, hogy a gyomruk meg tudja szokni az új ízeket. Ajánlott 3-4 napig egy étel adása, hogy meg tudja szokni. Ezeket párolt, vagy főtt formában célszerű először megismertetni velük úgy, hogy alaposan leturmixoljuk, vagy összepasszírozzuk. A párolás esetében kevésbé sérülnek a zöldségekben található vitaminok.

A rizs az egyik legsokoldalúbb gabona, melynek az íze hasonlít az anyatejéhez, így hozzátáplálás során az egyik legkorábban adható étel.

Mire érdemes figyelni, ha rizst adunk a babának

Készítés előtt alaposan – több váltóvízről – mossuk meg, majd áztassuk be legalább egy órára, utána készítsük el.

  • Alaposan turmixoljuk össze, ne maradjanak benne darabok, mert az félrenyelést, fulladást okozhat.
  • Itt is érvényes az alapszabály, mely szerint egyszerre csak egy új étel bevezetésére kerüljön sor.

Rizs feldolgozási módjai szerint

  • Rizsnyák: már 6 hónapos kortól (gyomorproblémákra, emésztésre jótékony hatású)
  • Rizsdara: tejbegríz készítéséhez, akár gluténérzékenység esetén is
  • Rizspehely: szintén 6 hónapos kortól, előnye, hogy egyszerűbben elkészíthető, mint a szemes rizs

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez