Rizotto rizs

Az igazi olasz rizotto alapanyaga a rizotto rizs, mely az észak-olasz konyha egyik fő alapanyaga. Ez egy olasz rövid szemű rizs, mely hazánkban is egyre népszerűbb, hiszen napjainkra igen kedvelt rizs fajta lett, melyet gyakran használnak rizottók, rizspuding, de sütemények készítésére is.

Rizotto rizs jellemzői

A rizotto rizsek fő jellemzője a magas keményítő tartalom, melynek köszönhetően nehezen fő szét. A színe hófehér, apró, rövid vagy kicsit hosszabb szemű, gömbölyded formájú. Ebből készül a folyós állagú kásaszerű étel, mely nemcsak az olaszok körében népszerű. Fontos, hogy rizottohoz csakis rizotto rizst ajánlott használni. Bár ez a rizs alkalmas desszertek, sütemények, édességek készítéséhez is, mint pl. a tejberizs vagy a rizspuding.

Rizotto rizsek főzése

A rizotto főzése különbözik az egyéb rizsek főzési módszerétől. Ugyanis ezt a rizst sem mosni, sem áztatni nem szabad, valamint a főzése lassú tűzön, folyamatos keverés mellett történik. A rizs – víz aránya 1:4 legyen. A vizet vagy forró alaplevet is folyamatosan adagolják hozzá. Ennek következtében a rizsben található keményítő magába tudja szívni a vízzel együtt az egyéb ízeket. A tűzről levéve még hagyni kell 2-3 percig a fedő alatt, gőzben pihenni. Különös odafigyelést igényel a főzése, de megéri. Megfőzve a szemek belül kemények, kívül krémesebb, bársonyosabb lesz. 

A legtöbb rizotto recept fehérborral készül, de némelyik vörös borral vagy akár vermuttal. Itt alapvető szabály, hogy a bor száraz és langyos kell legyen.

TIPP:

  • Érdemes lyukacsos fakanállal kevergetni a rizst, így nem sértjük meg a felületét. Ha felsértjük akkor ugyanis ragadós lesz.
  • Mindig frissen készítsük és csak pihentetés után tálaljuk.
  • Tálaljuk friss petrezselyem zöldjével, vagy bármely zöldfűszerrel.
  • A tetejére kerüljön frissen reszelt parmezán és akár frissen őrölt bors is.

Rizotto rizs fajták

  • Arborio rizs

Az Arborio rizs egy olasz rizs fajta, mely leginkább használatos a rizottók főzésére.

  • Carnaroli rizs

Észak-olaszországi rizs fajta, mely a legnagyobb méretű a rizotto rizsek között. Alakja hosszúkás, külső felülete üveges, belül tejfehér színű. Ebből készíthetjük a legkrémesebb rizottót, mivel magas a keményítő tartalma. Elsősorban rizotto, de paella készítésére is használható.

  • Vialone Nano rizs

Ez a szintén olasz rizs fajta a Vialone és a Nano hibridje. A kerekded, illetve ovális formájú szemek külseje üveges, belső színe tejfehér. A legjobb nedvszívó képességű fajták közé tartozik.

A tökéletes rizottó alapreceptje:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom