Rizotto rizs

Az igazi olasz rizotto alapanyaga a rizotto rizs, mely az észak-olasz konyha egyik fő alapanyaga. Ez egy olasz rövid szemű rizs, mely hazánkban is egyre népszerűbb, hiszen napjainkra igen kedvelt rizs fajta lett, melyet gyakran használnak rizottók, rizspuding, de sütemények készítésére is.

Rizotto rizs jellemzői

A rizotto rizsek fő jellemzője a magas keményítő tartalom, melynek köszönhetően nehezen fő szét. A színe hófehér, apró, rövid vagy kicsit hosszabb szemű, gömbölyded formájú. Ebből készül a folyós állagú kásaszerű étel, mely nemcsak az olaszok körében népszerű. Fontos, hogy rizottohoz csakis rizotto rizst ajánlott használni. Bár ez a rizs alkalmas desszertek, sütemények, édességek készítéséhez is, mint pl. a tejberizs vagy a rizspuding.

Rizotto rizsek főzése

A rizotto fĹ‘zĂ©se kĂĽlönbözik az egyĂ©b rizsek fĹ‘zĂ©si mĂłdszerĂ©tĹ‘l. Ugyanis ezt a rizst sem mosni, sem áztatni nem szabad, valamint a fĹ‘zĂ©se lassĂş tűzön, folyamatos keverĂ©s mellett törtĂ©nik. A rizs – vĂ­z aránya 1:4 legyen. A vizet vagy forrĂł alaplevet is folyamatosan adagolják hozzá. Ennek következtĂ©ben a rizsben találhatĂł kemĂ©nyĂ­tĹ‘ magába tudja szĂ­vni a vĂ­zzel egyĂĽtt az egyĂ©b Ă­zeket. A tűzrĹ‘l levĂ©ve mĂ©g hagyni kell 2-3 percig a fedĹ‘ alatt, gĹ‘zben pihenni. KĂĽlönös odafigyelĂ©st igĂ©nyel a fĹ‘zĂ©se, de megĂ©ri. MegfĹ‘zve a szemek belĂĽl kemĂ©nyek, kĂ­vĂĽl krĂ©mesebb, bársonyosabb lesz. 

A legtöbb rizotto recept fehérborral készül, de némelyik vörös borral vagy akár vermuttal. Itt alapvető szabály, hogy a bor száraz és langyos kell legyen.

TIPP:

  • Érdemes lyukacsos fakanállal kevergetni a rizst, Ă­gy nem sĂ©rtjĂĽk meg a felĂĽletĂ©t. Ha felsĂ©rtjĂĽk akkor ugyanis ragadĂłs lesz.
  • Mindig frissen kĂ©szĂ­tsĂĽk Ă©s csak pihentetĂ©s után tálaljuk.
  • Tálaljuk friss petrezselyem zöldjĂ©vel, vagy bármely zöldfűszerrel.
  • A tetejĂ©re kerĂĽljön frissen reszelt parmezán Ă©s akár frissen Ĺ‘rölt bors is.

Rizotto rizs fajták

  • Arborio rizs

Az Arborio rizs egy olasz rizs fajta, mely leginkább használatos a rizottók főzésére.

  • Carnaroli rizs

Észak-olaszországi rizs fajta, mely a legnagyobb méretű a rizotto rizsek között. Alakja hosszúkás, külső felülete üveges, belül tejfehér színű. Ebből készíthetjük a legkrémesebb rizottót, mivel magas a keményítő tartalma. Elsősorban rizotto, de paella készítésére is használható.

  • Vialone Nano rizs

Ez a szintén olasz rizs fajta a Vialone és a Nano hibridje. A kerekded, illetve ovális formájú szemek külseje üveges, belső színe tejfehér. A legjobb nedvszívó képességű fajták közé tartozik.

A tökéletes rizottó alapreceptje:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategĂłria cikkeihez

error: Védett tartalom