Az igazi olasz rizotto alapanyaga a rizotto rizs, mely az Ă©szak-olasz konyha egyik fĹ‘ alapanyaga. Ez egy olasz rövid szemű rizs, mely hazánkban is egyre nĂ©pszerűbb, hiszen napjainkra igen kedvelt rizs fajta lett, melyet gyakran használnak rizottĂłk, rizspuding, de sĂĽtemĂ©nyek kĂ©szĂtĂ©sĂ©re is.
Rizotto rizs jellemzői
A rizotto rizsek fĹ‘ jellemzĹ‘je a magas kemĂ©nyĂtĹ‘ tartalom, melynek köszönhetĹ‘en nehezen fĹ‘ szĂ©t. A szĂne hĂłfehĂ©r, aprĂł, rövid vagy kicsit hosszabb szemű, gömbölyded formájĂş. EbbĹ‘l kĂ©szĂĽl a folyĂłs állagĂş kásaszerű Ă©tel, mely nemcsak az olaszok körĂ©ben nĂ©pszerű. Fontos, hogy rizottohoz csakis rizotto rizst ajánlott használni. Bár ez a rizs alkalmas desszertek, sĂĽtemĂ©nyek, Ă©dessĂ©gek kĂ©szĂtĂ©sĂ©hez is, mint pl. a tejberizs vagy a rizspuding.
Rizotto rizsek főzése
A rizotto fĹ‘zĂ©se kĂĽlönbözik az egyĂ©b rizsek fĹ‘zĂ©si mĂłdszerĂ©tĹ‘l. Ugyanis ezt a rizst sem mosni, sem áztatni nem szabad, valamint a fĹ‘zĂ©se lassĂş tűzön, folyamatos keverĂ©s mellett törtĂ©nik. A rizs – vĂz aránya 1:4 legyen. A vizet vagy forrĂł alaplevet is folyamatosan adagolják hozzá. Ennek következtĂ©ben a rizsben találhatĂł kemĂ©nyĂtĹ‘ magába tudja szĂvni a vĂzzel egyĂĽtt az egyĂ©b Ăzeket. A tűzrĹ‘l levĂ©ve mĂ©g hagyni kell 2-3 percig a fedĹ‘ alatt, gĹ‘zben pihenni. KĂĽlönös odafigyelĂ©st igĂ©nyel a fĹ‘zĂ©se, de megĂ©ri. MegfĹ‘zve a szemek belĂĽl kemĂ©nyek, kĂvĂĽl krĂ©mesebb, bársonyosabb lesz.
A legtöbb rizotto recept fehérborral készül, de némelyik vörös borral vagy akár vermuttal. Itt alapvető szabály, hogy a bor száraz és langyos kell legyen.
TIPP:
- Érdemes lyukacsos fakanállal kevergetni a rizst, Ăgy nem sĂ©rtjĂĽk meg a felĂĽletĂ©t. Ha felsĂ©rtjĂĽk akkor ugyanis ragadĂłs lesz.
- Mindig frissen kĂ©szĂtsĂĽk Ă©s csak pihentetĂ©s után tálaljuk.
- Tálaljuk friss petrezselyem zöldjével, vagy bármely zöldfűszerrel.
- A tetejére kerüljön frissen reszelt parmezán és akár frissen őrölt bors is.
Rizotto rizs fajták
- Arborio rizs
Az Arborio rizs egy olasz rizs fajta, mely leginkább használatos a rizottók főzésére.
- Carnaroli rizs
Észak-olaszországi rizs fajta, mely a legnagyobb mĂ©retű a rizotto rizsek között. Alakja hosszĂşkás, kĂĽlsĹ‘ felĂĽlete ĂĽveges, belĂĽl tejfehĂ©r szĂnű. EbbĹ‘l kĂ©szĂthetjĂĽk a legkrĂ©mesebb rizottĂłt, mivel magas a kemĂ©nyĂtĹ‘ tartalma. ElsĹ‘sorban rizotto, de paella kĂ©szĂtĂ©sĂ©re is használhatĂł.
- Vialone Nano rizs
Ez a szintĂ©n olasz rizs fajta a Vialone Ă©s a Nano hibridje. A kerekded, illetve ovális formájĂş szemek kĂĽlseje ĂĽveges, belsĹ‘ szĂne tejfehĂ©r. A legjobb nedvszĂvĂł kĂ©pessĂ©gű fajták közĂ© tartozik.
A tökéletes rizottó alapreceptje:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs
Vissza a kategĂłria cikkeihez