Tartalomjegyzék
A puffasztott rizs egy gyorsan és könnyen elérhető szénhidrátforrás, ha nincs időnk főzni, vagy kiváltanánk egy vacsorát. Sokan azért eszik, mert fogyni szeretnének. Nem tartalmaz rostokat és fehérjét sem, így a gyors felszívódású szénhidrátok közé tartozik.
Megkülönböztetünk ugyanis gyors- és lassú felszívódású szénhidrátokat.
Gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó alapanyagok:
- a fehér liszt és ebből készült termékek, péksütemények, tészták
- a tej, kefír, joghurt
- gyümölcsök
- a gyümölcsből készült termékek (lekvár, kompót, gyümölcslé stb.)
Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó alapanyagok:
- teljes kiőrlésű lisztből készült termékek
- teljes értékű gabonák
- zöldségek
- olajos magok egy része
Érdemes tudni, hogy minél jobba feldolgozott egy élelmiszer, annál jobban gyorsulhat a benne lévő szénhidrát felszívódása. Nem mindegy ezért, hogy milyen feldolgozottságú ételt fogyasztunk és azt mivel társítjuk. Ebben a formában is beilleszthető diétába, ugyanakkor fogyasztható tömegnövelésre is.
Csokis, karamellás puffasztott rizs
Az ízesített puffasztott rizs nagyon népszerű, főleg mivel könnyen elérhető energiaforrás. Számos márka kínálatában elérhetők saját márkás termékek is, de otthon is megpróbálkozhatunk az elkészítésével.
Csokis puffasztott korongok
A csokis puffasztott rizs korongok fehér- és barna rizses változatban is megtalálhatók az üzletek, webshopok kínálatában. Akár tej-, ét- vagy fehércsokoládés változatban és különböző ízesítésekkel (kókusz, eper stb.) kiegészítve. Jellemzően glutén-mentes termékek, de érdemes a csomagoláson feltüntetett információkat tanulmányozni a vásárlás előtt.
A csokis és a karamellás verzió is könnyedén elkészíthető otthon is.
Hozzávalók:
- 2 zacskó puffasztott rizs
- 25 dkg margarin
- 2 tubus sűrített tej
- 25 dkg cukor
Elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a cukrot kell karamellizálni egy edényben. Anélkül, hogy kavargatnánk elkezdjük kis lángon melegíteni a cukrot.
- Majd, ha felolvadt, hozzáadjuk a 2 tubus sűrített tejet.
- Keverjük addig, ameddig sima állagú nem lesz.
- Ezután adjuk hozzá a margarint és keverjük sűrűsődésig.
- Majd levesszük a tűzről és beleöntjük a két zacskó puffasztott rizst.
- Hagyjuk kicsit hűlni, majd vizes kézzel formázzunk golyókat belőle.
Készíthetjük úgy is, hogy puffasztott rizs korongokat kenünk be a karamellás masszával, majd hagyjuk kihűlni. Jó étvágyat hozzá!
puffasztott rizs torta gép:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs
Vissza a kategória cikkeihez