Opál rizs

A rizs az egyik legfontosabb alap élelmiszerünk, ennek egy fajtája az előgőzölt – vagy más néven opál rizs. A rizs rendkívül népszerű és már nemcsak az árasztásos területeken Ázsiában termesztett növény. Ugyanis ez a pázsitfüvek családjába tartozó gabonanövény, a számos nemesítésnek köszönhetően mára, már a hidegebb éghajlaton is megterem. Hazánk az északi határa a termelési területének. Itthon is több területen – elsősorban Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye térségében – termesztik a rizst.

Bár a rizstermelés 90-95 százaléka még mindig az Ázsiai országok térségére összpontosul, mint ahogy a felhasználása is. Ugyanis az ezen a vidéken élő népcsoportok étrendjének 80-90 százalékát mai napig a rizs adja.  Ennek oka többek között abban is rejlik, hogy a rizst kis területen nagy mennyiségben lehet termeszteni, illetve évente többször is betakarítható a termése.

Opál rizs

A szemes rizsnek számtalan fajtáját vásárolhatjuk meg. A teljes értékű rizsek csoportjába tartozik az előgőzölt, vad- és keleti rizs is. Az előgőzölt rizs más néven az opál rizs, mely tápérték szempontjából közvetlenül a teljes értékű mögött áll. Ezt a rizst egy speciális gőzöléses eljárásnak vetik alá, melyet még a héjában felgőzölnek és csak azután hántolnak meg. Ez a nyersen hántolt-koptatottnál ízesebb, és a folyamat során megőrzi a vitamin- és ásványisó tartalmát és a főzést is jobban viseli. Színe eredetileg barnás, de mire megfő, kifehéredik.

A vadrizs – mely nem is rizs, hanem egy fűféle – szintén teljes értékű, hosszú fekete szemű és nagyon markáns ízű.

Az utóbbi években hazánkban is egyre jobban elterjedtek a különféle hosszú szemű, intenzív illatú és aromájú keleti rizs fajták, mint a basmati vagy jázmin rizs. Előbbi Indiáól és Pakisztánból, míg az utóbbi Kínában és Thaiföldön terem.  

A rizs változatai

A rizsnek az alábbi fő kategóriái vannak:

  1. közönséges
  2. félfinom
  3. finom
  4. különösen finom

A finomított rizsszem főként keményítőből (amidokból) áll, ami egy összetett szénhidrát. A finomítatlan rizsszem ezzel szemben több rétegből áll, mely igen gazdag különböző elemekben. Főleg fehérjékben, ásványi sókban, vitaminokban, rostban, nyomelemekben. Vagyis ezek számos az egészség megőrzéséhez szükséges, létfontosságú alkotóelemet tartalmaznak.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom