Tartalomjegyzék
A mazsolás rizs egy igazán különleges köret – főleg szárnyassültekhez – ha már unjuk a megszokott köreteket. A rizs egyébként is rendkívül könnyen és gyorsan elkészíthető, ezzel a mazsolás kiegészítéssel sem telik sokkal több időbe, de az íze miatt igazán megéri azt a néhány perces plusz ráfordított időt. Nemcsak vendégvárásre, de arra igazán. Mivel biztos siker lesz!
Egyszerű mazsolás rizs recept
Hozzávalók:
- 25 dkg rizs
- 10 dkg mazsola
- száraz fehérbor
- 1 egész – lehetőleg bio – citrom
- 3 kanál almalé
- só – ízlés szerint
Mazsolás rizs elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a rizst alaposan megmossuk majd legalább egy fél órára beáztatjuk (barna rizs esetén akár egy éjszakra is be lehet).
- Közben a fehérborba beáztatjuk az előzőleg átmosott mazsolát legalább egy fél órára.
- Majd a rizst egy szűrön jól lecsepegtetjük.
- Közben a rizs száraz rizs mennyiségének a háromszorosa mennyiségű vizet kimérünk és felforraljuk.
- Egy lábasban kevés olajat hevítünk és rátesszük a leszűrt rizst, kicsit megpirítjuk.
- Majd ráöntjük a forró vizet, kavarunk rajta egyet és lefedjük.
- Visszavesszük a legkisebb lángra és 15-20 percig főzzük fedővel lefedve.
- Közben a citromot alaposan megmossuk és szépen felkarikázzuk.
- A felkarikázott citromszeleteket locsoljuk meg az almalével.
- Amikor a rizs elkészült, kicsit lazítsuk fel egy villával és még melegen keverjük hozzá a mazsolát és öntsük hozzá a bort is, amiben ázott.
- Keverjük össze majd hagyjuk kicsit hűlni.
- Az almalével ízesített citromkarikákkal díszítjük a tányérokon.
Igazán remek vendégváró, de az alkohol miatt a gyerekeknek nem javasolt a fogyasztása. Jól illik sült, grillezett húsok, szárnyasok mellé. Jó étvágyat hozzá!
Bármilyen rizzsel készíthető, de a főzést az adott fajtának megfelelően kell készíteni.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs
Vissza a kategória cikkeihez