Tartalomjegyzék
A lazac rizzsel számos módon, de nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető, rendkívül egészséges étel. A rizs az egyik legfontosabb hétköznapi élelmiszereink egyike, melyet fehér vagy barna változatban is vásárolhatunk. A barna rizs több – a szervezet számára hasznos – vitamint és ásványi anyagot, rostot tartalmaz. Bár az ízét sokan nem kedvelik.
A lazac nagyon népszerű hal, melyet még azok is szívesen megeszik, akik a halakat egyébként nem kedvelik, hiszen az íze nagyon finom. Kivételes ízének és gazdag omega-3 zsírsavtartalmának köszönhetően nagyon népszerű étel és nemcsak az egészégtudatosok körében. Érdemes e kétféle élelmet többféle variációban kombinálva kipróbálni.
Lazac rizzsel, brokkolival recept
Hozzávalók:
- 50 dkg brokkoli
- 50 dkg lazac szelet (nem füstölt)
- 2 evőkanál vaj + 2 dkg vaj
- 12,5 dkg jázmin rizs
- 2 + 4 dl víz
- 4 teáskanál frissen facsart citrom leve
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, bors – ízlés szerint
Brokkolis lazac rizzsel elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a brokkolit 2 dl enyhén sós vízben megpároljuk. (Fűszerezhetjük kevés őrölt szerecsendióval.)
- Nagyjából 15 perc alatt elkészül, ez alatt érdemes többször megrázogatni alatta az edényt. Ha szükséges pótoljuk a vizet.
- Majd, ha elkészült leöntjük róla a vizet (egy evőkanálnyi maradhat alatta, hogy ne égjen le) és hozzáadunk 2 evőkanálnyi vajat. Ezzel további 2 percig pároljuk.
- Közben a rizst a leírásnak megfelelően sós vízben megfőzzük, majd a vajjal kicsit ízesítjük.
- A lazacokat alaposan megmossuk majd papírtörlőn leitatjuk róla a nedvességet.
- Sózzuk, borsozzuk.
- Egy serpenyőben 2-3 evőkanál olívaolajat felhevítünk, majd rátesszük a szeleteket a bőrös oldalukkal lefelé.
- Ezután visszavesszük a hőfokot minimálisra és így hagyjuk, hogy átsüljenek a szeletek.
- 5-6 perc elteltével megfordítjuk és a másik oldalukat is átsütjük.
- Ha szükséges utána fűszerezzük és meglocsoljuk a frissen facsart citrom levével.
A halszeletek mellé tálaljuk a rizst és a brokkolit. Készíthetünk hozzá fokhagymás szószt is – akár chilivel ízesítve – de anélkül is nagyon finom. Jó étvágyat hozzá!
Lazac Batthyány rizzsel:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs
Vissza a kategória cikkeihez