Kukoricás rizs

A kukoricás rizs hazánkban rendkívül népszerű köret. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető és szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné. Bár elsősorban a gyerekek nagy kedvence. A rizs és a kukorica is magas tápértékű, értékes – a szervezet számára hasznos – vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz. Érdemes mindkettőből rendszeresen fogyasztani. Bár a kukorica szezonja – ha frissen szeretnénk fogyasztani – nem tart túl hosszú ideig. Azonban érdemes abban az időszakban, akár le is fagyasztani belőle, mivel rendkívül jól fagyasztható, így nem kell a konzervkukoricát használni a különböző kukoricás ételek elkészítésénél.

Kukoricás rizs recept

Hozzávalók:

  • 1,5 bögre rizs
  • 3 bögre víz
  • 1 doboz konzerv kukorica (vagy ennek a mennyiségnek megfelelő friss)
  • 5 dkg vaj
  • só, bors – ízlés szerint

Az egyszerű kukoricás rizs elkészítése lépésről–lépésre:

A rizst főzés előtt alaposan meg kell mosni (akár kétszer-háromszor), hogy az esetleges szennyeződéseket lemossuk róla, de érdemes akár fél órára be is áztatni (barna rizst akár egy éjszakára is).

  1. Majd egy edényben forraljunk fel vizet, amit ízlés szerint sózzunk is.
  2. A megmosott lecsöpögtetett rizst felhevített vajon megfuttatjuk.
  3. Ha kifehéredik öntsük rá a forró vizet.
  4. Keverjük el, forraljuk fedő nélkül nagyjából 2 percig, majd esetleg még sózzuk és ízlés szerint fűszerezzük.
  5. Fedjük le fedővel és további 1 percig forraljuk.
  6. Ezután zárjuk le a gázt alatta és az edényt akár konyharuhával is bugyoláljuk be. (Villanytűzhely esetében elég, ha rajta hagyjuk a főzőlapon).
  7. Hagyjuk amíg a rizs magába szívja a folyadékot. Ne nézegessük, hagyjuk lefedve és ne is kavarjuk meg.
  8. Pihentessük így egy negyedórán keresztül.
  9. Majd kóstoljuk meg. Ha szükséges fűszerezzük után.
  10. A konzervkukoricát csepegtessük le és óvatos mozdulatokkal keverjük a rizshez.

Kiváló körete sülteknek, fasírtoknak, halaknak, sajtoknak egyaránt. Jó étvágyat hozzá!

Kukoricás rizs:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez