Kerekszemű rizs

A kerekszemű rizs kicsi, kerek, gömbölyded szemű, amit tejrizsnek is hívnak. A rizsnek számos fajtája ismert és termesztett, már nemcsak Ázsiában. A nemesítéseknek köszönhetően ugyanis a hidegebb éghajlatokon – így hazánkban is – megterem némely fajtája.

A rizs különböző változatait 4 fő kategóriába sorolhatjuk:

  • Közönséges rizs

Szemei kicsik és gömbölydedek, amelyek a főzés során hamar szétmállanak. Leggyakrabban húsos levesekhez és édességekhez használják.

  • Félfinom rizs

Szemei közepes méretűek és kerekdedek. Felhasználása elsősorban sűrű zöldséglevesek, egyéb levesek, rizottók készítésénél.

  • Finom rizs

Hosszúkás és kemény szemei vannak, amely alkalmassá teszi gőz fölött való párolásra vagy fűszerezés nélküli főzésre.

  • Szuperfinom rizs

Nagyok és nagyon hosszúak a szemei. Ez a leggyakrabban vásárolt fajta, mert minden étel elkészítéséhez jól használható. Akár rizottóról, akár felfújtakról vagy salátákról legyen is szó.

Rizsek fajtái

A hántolt és fényezett rizsek jellemzően fehérek. Fajtájukra leginkább az alakjukból lehet következtetni.

  • rövid szemű fajták – általában puhábbra főnek és ragadósabbak, így könnyebb őket pálcikával enni (sütemények, édességek, gombócok alapanyagául kiválóak)
  • rizottó rizs – kerekszemű fajta, melyet keverni kell főzés közben (rizottók, paella készítéséhez)
  • sushi rizs – szintén kerekszemű, speciális hántolt japán rizs, mely ragacsosra fő, így kiváló sushik készítéséhez
  • hosszúszemű fajták – a főzésnél nem tapadnak annyira össze, elsősorban hagyományos körethez használjuk

Kerekszemű rizs

A kerekszemű rizs főzés során jól felszívja a vizet. Főzés után puhábbra főnek és ragadós, jól összetapad, így alkalmas különböző töltelékek elkészítéséhez, sushihoz – bár ehhez van speciális sushirizs is – puding, édességek, gombócok elkészítéséhez.

Elsősorban Észak-Thaiföldön, Kínában és Japánban termesztik. A japán fajta kissé kerekebb, apróbb szemű, így kiválóan használható sushi ételek alkotóelemeként.

A kereskedelmi forgalomban – bevásárlóközpontokban, kulinális üzletek polcain, de webáruházakban egyaránt – a rizs fajták széles skálája megtalálható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom