Tartalomjegyzék
A káposztás rizs remek étel annak, aki a káposztát és a rizst is szereti vagy annak, aki már valamiféle változatosságra vágyik. A rizs – a burgonya és tészta mellett – az egyik alap élelmiszerünk, amit számos módon tudunk elkészíteni. De mindig van egy újabb és újabb recept, amit érdemes kipróbálni, hogy a megszokott köretek helyett valami mást is megkóstoljunk. A rizs ráadásul nagyon egyszerűen és könnyen elkészíthető – bár sokan tartanak a rizsfőzéstől. Tápanyagdús, egészséges étel, főleg, ha a barna vagy fekete változatait fogyasztjuk. Ráadásul a káposzta is nagyon egészséges, érdemes minél többet fogyasztani belőle.
Káposztás rizs recept
Hozzávalók:
- 30 dkg rizs
- 2 nagy fej vöröshagyma
- fél fej káposzta
- 10 dkg reszelt parmezán
- 1 kanálnyi tamari
- 1 tojás
- kakukkfű – ízlés szerint
- csípős őrölt pirospaprika – ízlés szerint
- olívaolaj
- só – ízlés szerint
A káposztás rizs elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a rizst alaposan megmossuk majd legalább egy fél órára beáztatjuk (barna rizs esetén akár egy éjszakra is be lehet).
- Majd a rizst egy szűrön jól lecsepegtetjük.
- Közben a rizs száraz rizs mennyiségének a háromszorosa mennyiségű vizet kimérünk és felforraljuk.
- Egy lábasban kevés olajat hevítünk és rátesszük a leszűrt rizst, kicsit megpirítjuk.
- Majd ráöntjük a forró vizet, kavarunk rajta egyet és lefedjük.
- Visszavesszük a legkisebb lángra és 15-20 percig főzzük fedővel lefedve.
- Közben mossuk meg, majd vágjuk csíkokra a káposztát.
- A vöröshagymát pucoljuk meg és nagyon vékony szeletekre vágjuk fel.
- Egy serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg a vékonyra szeletelt hagymát.
- Keverjük hozzá a felszeletelt káposztát néhány kanálnyi meleg vízzel, hogy ne égjen le.
- Ízesítsük tamarival, csipetnyi pirospaprikával, ízlés szerinti kakukkfűvel és sóval.
- Ezután mérsékelt tűzön lefedve pároljuk legalább 20 percen keresztül (néha kavarjuk meg).
- Mikor a rizs és a zöldségek is megfőttek, kenjünk ki egy tűzálló tálat olajjal, majd rétegezve tegyük bele a rizst és a zöldségeket, figyelve arra, hogy legfelülre egy réteg rizs kerüljön.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Verjük fel a tojást és csurgassuk a rizs tetejére.
- Majd szórjuk meg a parmezánnal és az előmelegített sütőbe tolva süssük kb. 20 percig.
Jó étvágyat hozzá!
Káposztás rizs sajtkrémes zelleres fasírttal:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs
Vissza a kategória cikkeihez