Tartalomjegyzék
A jázmin rizs eredetileg Thaiföldön termesztett fajta, mely a basmati család tagja. Hosszabb szemű, aromás, virágra emlékeztető illatú, könnyen és gyorsan elkészíthető rizs fajta. Van-e különbség a basmati vagy jázmin rizs között? A basmati rizs egy Indiából származó, hosszú szemű, intenzív illatú, aromás, mogyoróra emlékeztető ízű rizs. Mindkét változat egyre népszerűbb hazánkban is az utóbbi időben. A nevük is arra utal, hogy illatos.
Kétféle basmatit különböztethetünk meg:
- a fehéret
- és a barnát
Jázmin rizs
A jázmin rizs olyannyira népszerű hazánkban, hogy a sima rizs után talán a legtöbbet használt fajta. Hosszú szemű (bár kevésbé hosszú, mint a basmati) és jázminra emlékeztető illatú. Egyedi aromájú, lágy textúrával. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy könnyen és gyorsan elkészíthető. Ára jellemzően drágább a sima rizsénél, de nem kerül többe, mint a basmati rizs.
Számos – a szervezet számára fontos – vitamin megtalálható benne, így a B1-, B3 vitaminok, vas és szelén az ásványi anyagok közül. Ezen összetevőinek köszönhetően fontos szerepe van a koleszterinszint szabályozásában, de kedvezően hat az idegrendszerre is. Immunerősítő és a vérképződést is segíti.
Jázmin rizs cukorbetegeknek
Glikémiás indexe 109, mely a rizs fajták között a legmagasabb. A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.
Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.
Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.
Mivel a glikémiás indexe a rizs fajták között a legmagasabb. Vércukor ingadozó hatása miatt így nem mindenkinek javasolt a fogyasztása.
Jázmin rizs főzése, felhasználása
Jázmin rizs főzése
Hozzávalók 4 főre:
- 40 dkg jázmin rizs
- 6,5 dl víz
Elkészítése:
- Főzés előtt alaposan meg kell mosni (akár kétszer-háromszor), hogy a szennyeződések lekerüljenek róla, de érdemes akár fél órára be is áztatni.
- Majd egy edényben kimérjük a vizet, amit ízlés szerint sózzunk is.
- Felforraljuk, majd keverés nélkül kis lángon 7-10 percig főzzük.
- Ezután a gázról levéve további 10 percig hagyjuk a gőzben párolódni.
- Tálalás előtt villával lazítsuk fel.
Csak arra kell vigyázni, hogy ne főzzük szét.
Főleg köretként készítve használatos. Ázsiai ételekhez is kiválóan használható, de sütemények és rizottó készítéséhez nem ez a megfelelő fajta.
Jázmin rizs köret készítése:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs
Vissza a kategória cikkeihez