Jázmin rizs

A jázmin rizs eredetileg Thaiföldön termesztett fajta, mely a basmati család tagja. Hosszabb szemű, aromás, virágra emlékeztető illatú, könnyen és gyorsan elkészíthető rizs fajta. Van-e különbség a basmati vagy jázmin rizs között? A basmati rizs egy Indiából származó, hosszú szemű, intenzív illatú, aromás, mogyoróra emlékeztető ízű rizs. Mindkét változat egyre népszerűbb hazánkban is az utóbbi időben. A nevük is arra utal, hogy illatos.

Kétféle basmatit különböztethetünk meg:

  • a fehéret
  • és a barnát

Jázmin rizs

A jázmin rizs olyannyira népszerű hazánkban, hogy a sima rizs után talán a legtöbbet használt fajta. Hosszú szemű (bár kevésbé hosszú, mint a basmati) és jázminra emlékeztető illatú. Egyedi aromájú, lágy textúrával. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy könnyen és gyorsan elkészíthető. Ára jellemzően drágább a sima rizsénél, de nem kerül többe, mint a basmati rizs.

Számos – a szervezet számára fontos – vitamin megtalálható benne, így a B1-, B3 vitaminok, vas és szelén az ásványi anyagok közül. Ezen összetevőinek köszönhetően fontos szerepe van a koleszterinszint szabályozásában, de kedvezően hat az idegrendszerre is. Immunerősítő és a vérképződést is segíti.

Jázmin rizs cukorbetegeknek

Glikémiás indexe 109, mely a rizs fajták között a legmagasabb. A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

Mivel a glikémiás indexe a rizs fajták között a legmagasabb. Vércukor ingadozó hatása miatt így nem mindenkinek javasolt a fogyasztása.

Jázmin rizs főzése, felhasználása

Jázmin rizs főzése

Hozzávalók 4 főre:

  • 40 dkg jázmin rizs
  • 6,5 dl víz

Elkészítése:

  1. Főzés előtt alaposan meg kell mosni (akár kétszer-háromszor), hogy a szennyeződések lekerüljenek róla, de érdemes akár fél órára be is áztatni.
  2. Majd egy edényben kimérjük a vizet, amit ízlés szerint sózzunk is.
  3. Felforraljuk, majd keverés nélkül kis lángon 7-10 percig főzzük.
  4. Ezután a gázról levéve további 10 percig hagyjuk a gőzben párolódni.
  5. Tálalás előtt villával lazítsuk fel.

Csak arra kell vigyázni, hogy ne főzzük szét.

Főleg köretként készítve használatos. Ázsiai ételekhez is kiválóan használható, de sütemények és rizottó készítéséhez nem ez a megfelelő fajta.

Jázmin rizs köret készítése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom