Gyümölcsrizs

A gyümölcsrizs egy rendkívül népszerű édesség, mely megunhatatlan, hiszen számos módon elkészíthető. Ráadásul már egészen kicsi babáknak is adható (bár akkor figyelni kell rá, hogy milyen gyümölcsöt teszünk bele, ami babáknak is fogyasztható már), de nagyobb gyerekeknek is remek uzsonna, amit idénygyümölcsökkel tudunk gazdagítani. A rizs egyébként is nagyon népszerű alap élelmiszer, melyet szinte mindenki szeret. A gyerekek is – hiszen a főtt rizs íze hasonló az anyatejhez – így már a hozzátáplálással együtt rizs is adható a babáknak

Egyszerű gyümölcsrizs – recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg rizs
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl víz
  • 5 dl tej
  • 3 evőkanál cukor (vagy méz, esetleg más édesítőszer)
  • 4 csomag vaníliás cukor
  • 2 csomag habfixáló
  • 4 dl habtejszín
  • 20 dkg eper
  • 20 dkg szeder

A gyümölcsrizs elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a rizst alaposan megmossuk majd legalább egy fél órára beáztatjuk (barna rizs esetén akár egy éjszakra is be lehet).
  2. Majd a rizst egy szűrön jól lecsepegtetjük.
  3. Közben a vizet felforraljuk és a leszűrt, lecsepegtetett rizst a forrásban lévő vízhez adjuk.
  4. Néha megkeverjük és lassú tűznél addig főzzük, amíg a vizet fel ne szívja.
  5. Majd hozzáöntjük a tejet, a vajat és csipet sóval ízesítjük.
  6. Beleszórjuk a vaníliás cukrot és a kristálycukrot (vagy egyéb édesítőszert is) és megkeverjük.
  7. Majd lefedjük fedővel és 3-4 percig forraljuk.
  8. Ezután lekapcsoljuk alatt a gázt és hagyjuk a gőzben tovább puhulni.
  9. Majd megmossuk, megtisztítjuk a gyümölcsöket, az epret esetleg kisebb darabokra vágjuk.
  10. Közben a tejszínt is 2 csomag vaníliás cukorral habbá verjük és a habfixálót is hozzáadjuk.
  11. Majd az egészet a már kihűlt tejberizsbe keverjük.
  12. Tálaláshoz tálkákba szedjük rétegezve a gyümölccsel. (1 réteg tejberizs, 1 réteg gyümölcs).

Az eper és a szeder bármilyen más idénygyümölccsel helyettesíthető. A tetejét díszíthetjük a friss gyümölccsel, de gyümölcslekvárral is. Szórhatunk rá fahéjat vagy tejszínhabbal még tovább díszíthetjük. Hidegen kínáljuk. Jó étvágyat hozzá!

Borbás Marcsi: Konyhám – Gyümölcsrizs:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom