Tartalomjegyzék
A rizs egy rendkívül könnyen és gyorsan elkészíthető köret, számos módon variálható, például nagyon ízletes a gombás rizs. A rizs az alap élelmiszereink egyike, és szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné. Már a kisbabáknak is adható a hozzátáplálással. Azonban a gomba nem tartozik mindenki kedvenc étele közé, de aki a rizst és a gombát is szereti, próbálja ki bátran, nem fog csalódni. Ráadásul igazán nem időigényes, akár egy hétköznapi vacsorára is elkészíthető, de remek vendégváró köret is.
Gombás rizs recept
Hozzávalók:
- 30 dkg rizs
- 40 dkg gomba
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
- főzőtejszín – ízlés szerint
- olívaolaj
- só – ízlés szerint
Egyszerű gombás rizs elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a rizst alaposan megmossuk majd legalább egy fél órára beáztatjuk (barna rizs esetén akár egy éjszakra is be lehet).
- Közben a gombát folyó vízben mossuk meg, csöpögtessük le.
- Azután a rizst is egy szűrön jól lecsepegtetjük.
- Majd a rizs száraz rizs mennyiségének a háromszorosa mennyiségű vizet kimérünk és felforraljuk.
- Egy lábasban kevés olajat hevítünk és rátesszük a leszűrt rizst, kicsit megpirítjuk.
- Majd ráöntjük a forró vizet, kavarunk rajta egyet és lefedjük.
- Visszavesszük a legkisebb lángra és 15-20 percig főzzük fedővel lefedve.
- Közben a gombáról itassuk le egy konyharuha segítségével a maradék vizet és szeleteljük fel, tegyük félre.
- A petrezselymet is alaposan mossuk meg és vagdossuk apróra.
- A fokhagymát is pucoljuk meg és nyomjuk össze őket.
- Ezután a felszeletelt gombát az összenyomott fokhagymával együtt kevés olajon pirítsuk élénk tűzön néhány pillanatig, majd vegyük alatta a lángot kisebbre.
- A szükséges főzési idő a gomba fajtájától is függ, hogy ellenőrizhessük elkészült-e időről időre kóstoljuk meg.
- Mielőtt levennénk a tűzről ízlés szerint sózzuk meg és adjuk hozzá a finomra vágott petrezselymet is.
- Amikor a rizs is elkészült keverjük össze a gombával és rövid ideig hagyjuk az egészet még nagyon kis lángon összefőni.
- Tálalás előtt még hozzákeverhető ízlés szerint főzőtejszín, ami tovább ízesíti és puhítja a gabonát, de ez akár el is hagyható.
Jó étvágyat hozzá!
Buday, Otthon – Különleges gombás rizs ropogós zöldségekkel:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs
Vissza a kategória cikkeihez