Gombás rizs

A rizs egy rendkívül könnyen és gyorsan elkészíthető köret, számos módon variálható, például nagyon ízletes a gombás rizs. A rizs az alap élelmiszereink egyike, és szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné. Már a kisbabáknak is adható a hozzátáplálással. Azonban a gomba nem tartozik mindenki kedvenc étele közé, de aki a rizst és a gombát is szereti, próbálja ki bátran, nem fog csalódni. Ráadásul igazán nem időigényes, akár egy hétköznapi vacsorára is elkészíthető, de remek vendégváró köret is.

Gombás rizs recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg rizs
  • 40 dkg gomba
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • főzőtejszín – ízlés szerint
  • olívaolaj
  • só – ízlés szerint

Egyszerű gombás rizs elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a rizst alaposan megmossuk majd legalább egy fél órára beáztatjuk (barna rizs esetén akár egy éjszakra is be lehet).
  2. Közben a gombát folyó vízben mossuk meg, csöpögtessük le.
  3. Azután a rizst is egy szűrön jól lecsepegtetjük.
  4. Majd a rizs száraz rizs mennyiségének a háromszorosa mennyiségű vizet kimérünk és felforraljuk.
  5. Egy lábasban kevés olajat hevítünk és rátesszük a leszűrt rizst, kicsit megpirítjuk.  
  6. Majd ráöntjük a forró vizet, kavarunk rajta egyet és lefedjük.
  7. Visszavesszük a legkisebb lángra és 15-20 percig főzzük fedővel lefedve.
  8. Közben a gombáról itassuk le egy konyharuha segítségével a maradék vizet és szeleteljük fel, tegyük félre.
  9. A petrezselymet is alaposan mossuk meg és vagdossuk apróra.
  10. A fokhagymát is pucoljuk meg és nyomjuk össze őket.
  11. Ezután a felszeletelt gombát az összenyomott fokhagymával együtt kevés olajon pirítsuk élénk tűzön néhány pillanatig, majd vegyük alatta a lángot kisebbre.
  12. A szükséges főzési idő a gomba fajtájától is függ, hogy ellenőrizhessük elkészült-e időről időre kóstoljuk meg.
  13. Mielőtt levennénk a tűzről ízlés szerint sózzuk meg és adjuk hozzá a finomra vágott petrezselymet is.
  14. Amikor a rizs is elkészült keverjük össze a gombával és rövid ideig hagyjuk az egészet még nagyon kis lángon összefőni.
  15. Tálalás előtt még hozzákeverhető ízlés szerint főzőtejszín, ami tovább ízesíti és puhítja a gabonát, de ez akár el is hagyható.

Jó étvágyat hozzá!

Buday, Otthon – Különleges gombás rizs ropogós zöldségekkel:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez