Főtt rizs

A főtt rizs az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbben elkészíthető köret. Bár sokan tartanak a főzésétől, de a rizs az egyik leggyakrabban készített köret a burgonya és a tészta mellett. Nagyon nagy előnye, hogy számos módon elkészíthető, variálható, ízesíthető. Így akár köretként, akár önálló fogásként is megállja a helyét.

A rizs már évezredekkel ezelőtt ismert és termesztett gabonanövény volt. Jellemzően az ázsiai országokban termesztik hatalmas területeken, hiszen a világ rizskészletének 90 százaléka mai napig ott terem. Azonban napjainkra – köszönhetően a számos nemesítésnek – már a hidegebb éghajlatokon is termesztik. Az 1970-es évek óta már hazánkban is, elsősorban Jász-Nagykun-Szolnok megyében – főleg Mezőtúr és Kisújszállás térségében – illetve Békés megyében. Ez utóbbiban Szarvas, Csárdaszállás, Köröstarcsa és Békés települések határában folyik rizstermesztés.

Ebben az időszakban a kereskedelmi kínálatban nagyjából az A vagy B rizs közül választhattunk. Napjainkra a rizs fajták számos kínálata megtalálható a hazai kínálatban is. A keleti rizsek közül elsősorban a basmati és jázmin rizs ismert és népszerű vagy az előgőzölt opál rizs, különféle zacskós rizsek. De olyan különlegességek is, mint a vörös rizs vagy a vadrizs (bár ez utóbbi tulajdonképpen egy fűféle termése, nem rizs).

A legfinomabb főtt rizs 3 titka

A rizsfőzés első titka, hogy nem minden fajta rizst ugyanúgy főzünk. Hiszen másképpen fő a fehér vagy akár a barna rizs is. Ez utóbbinak ugyanis hosszabb a főzési ideje.

A második titok, hogy a rizst érdemes kevés felhevített olajon megpirítani és utána önteni fel a megfelelő mennyiségű vízzel.

A harmadik titok pedig, hogy először nagyobb lángon kell néhány percig főzni a rizst, majd kis lángra visszavéve a megadott időig. Ezután pedig még a gőzben – akár konyharuhával is befedve – kell pihentetni további 10 percig.

+ 1 titok: ne nyitogassuk a fedőt a főzési idő során, mert akkor kiengedjük a gőzt.

Ha ezeket betartva főzzük a rizst – természetesen az adott fajtának megfelelő főzési időkkel – akkor nem tudunk mellé lőni. Nem mindegy azonban az sem, hogy pergős rizst szeretnénk az adott ételhez, vagy pedig szükséges, hogy tapadjon ragadjon. Ugyanis a különböző ételek különböző állagú rizst kívánnak meg.

Rizs készítése Rizs főzése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom