Tartalomjegyzék
A rizs egy rendkívül könnyen és gyorsan elkészíthető köret, de ha meg szeretnénk újítani, akkor remek megoldás a fokhagymás rizs. Érdemes különbözőképpen variálni – zöldségekkel, tojással, hússal és bármi egyébbel – hogy remek köreteket, vagy önálló fogásokat hozzunk létre. Mivel nagyon gyorsan elkészíthető, könnyű vacsoraételeket is hamar össze lehet állítani a legkülönfélébb módokon.
Fokhagymás rizs tojással recept
Hozzávalók:
- 30 dkg rizs
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
- 3 tojássárgája
- olívaolaj
- reszelt parmezán – ízlés szerint
- gomasio (pirított szezám és tengeri só) – elhagyható
- só – ízlés szerint
Fokhagymás rizs elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a rizst alaposan megmossuk majd legalább egy fél órára beáztatjuk (barna rizs esetén akár egy éjszakra is be lehet).
- Közben a fokhagyma gerezdeket megpucoljuk.
- A petrezselymet is alaposan megmossuk, majd finomra vágjuk, félretesszük.
- Majd a rizst egy szűrön jól lecsepegtetjük.
- Közben a rizs száraz rizs mennyiségének a háromszorosa mennyiségű vizet kimérünk és felforraljuk.
- Egy lábasban kevés olajat hevítünk és rátesszük a leszűrt rizst, kicsit megpirítjuk.
- Majd ráöntjük a forró vizet, kavarunk rajta egyet és lefedjük.
- Visszavesszük a legkisebb lángra és 15-20 percig főzzük fedővel lefedve.
- Amikor már a rizs csaknem megfőtt törjük össze a fokhagymagerezdeket, de csak a főzés legvégén adjuk a rizshez.
- Ekkor keverjük hozzá a nyers tojások sárgáját is, egyiket a másik után és öntsünk hozzá némi olajat is.
- Ezután szórjuk az egészen finomra vágott petrezselymet a rizsre.
- Végül ízesítsük reszelt parmezánnal és/vagy gomasioval is.
Jól illik sült, grillezett húsok, vagy fasírozottak mellé, de zöldségekhez is kiváló köret. Jó átvágyat hozzá!
Bármilyen rizs fajtával készíthető, de a főzést az adott fajtának megfelelően kell készíteni.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs
Vissza a kategória cikkeihez