A rizs egy rendkĂvĂĽl könnyen Ă©s gyorsan elkĂ©szĂthetĹ‘ köret, de ha meg szeretnĂ©nk ĂşjĂtani, akkor remek megoldás a fokhagymás rizs. Érdemes kĂĽlönbözĹ‘kĂ©ppen variálni – zöldsĂ©gekkel, tojással, hĂşssal Ă©s bármi egyĂ©bbel – hogy remek köreteket, vagy önállĂł fogásokat hozzunk lĂ©tre. Mivel nagyon gyorsan elkĂ©szĂthetĹ‘, könnyű vacsoraĂ©teleket is hamar össze lehet állĂtani a legkĂĽlönfĂ©lĂ©bb mĂłdokon.
Fokhagymás rizs tojással recept
Hozzávalók:
- 30 dkg rizs
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
- 3 tojássárgája
- olĂvaolaj
- reszelt parmezán – ĂzlĂ©s szerint
- gomasio (pirĂtott szezám Ă©s tengeri sĂł) – elhagyhatĂł
- sĂł – ĂzlĂ©s szerint
Fokhagymás rizs elkĂ©szĂtĂ©se lĂ©pĂ©srĹ‘l – lĂ©pĂ©sre:
- Először a rizst alaposan megmossuk majd legalább egy fél órára beáztatjuk (barna rizs esetén akár egy éjszakra is be lehet).
- Közben a fokhagyma gerezdeket megpucoljuk.
- A petrezselymet is alaposan megmossuk, majd finomra vágjuk, félretesszük.
- Majd a rizst egy szűrön jól lecsepegtetjük.
- Közben a rizs száraz rizs mennyiségének a háromszorosa mennyiségű vizet kimérünk és felforraljuk.
- Egy lábasban kevĂ©s olajat hevĂtĂĽnk Ă©s rátesszĂĽk a leszűrt rizst, kicsit megpirĂtjuk.
- Majd ráöntjük a forró vizet, kavarunk rajta egyet és lefedjük.
- Visszavesszük a legkisebb lángra és 15-20 percig főzzük fedővel lefedve.
- Amikor már a rizs csaknem megfőtt törjük össze a fokhagymagerezdeket, de csak a főzés legvégén adjuk a rizshez.
- Ekkor keverjük hozzá a nyers tojások sárgáját is, egyiket a másik után és öntsünk hozzá némi olajat is.
- Ezután szórjuk az egészen finomra vágott petrezselymet a rizsre.
- VĂ©gĂĽl ĂzesĂtsĂĽk reszelt parmezánnal Ă©s/vagy gomasioval is.
JĂłl illik sĂĽlt, grillezett hĂşsok, vagy fasĂrozottak mellĂ©, de zöldsĂ©gekhez is kiválĂł köret. JĂł átvágyat hozzá!
Bármilyen rizs fajtával kĂ©szĂthetĹ‘, de a fĹ‘zĂ©st az adott fajtának megfelelĹ‘en kell kĂ©szĂteni.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs
Vissza a kategĂłria cikkeihez