Fokhagymás rizs

A rizs egy rendkívül könnyen és gyorsan elkészíthető köret, de ha meg szeretnénk újítani, akkor remek megoldás a fokhagymás rizs. Érdemes különbözőképpen variálni – zöldségekkel, tojással, hússal és bármi egyébbel – hogy remek köreteket, vagy önálló fogásokat hozzunk létre. Mivel nagyon gyorsan elkészíthető, könnyű vacsoraételeket is hamar össze lehet állítani a legkülönfélébb módokon.

Fokhagymás rizs tojással recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg rizs
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 3 tojássárgája
  • olĂ­vaolaj
  • reszelt parmezán – Ă­zlĂ©s szerint
  • gomasio (pirĂ­tott szezám Ă©s tengeri sĂł) – elhagyhatĂł
  • sĂł – Ă­zlĂ©s szerint

Fokhagymás rizs elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a rizst alaposan megmossuk majd legalább egy fél órára beáztatjuk (barna rizs esetén akár egy éjszakra is be lehet).
  2. Közben a fokhagyma gerezdeket megpucoljuk.
  3. A petrezselymet is alaposan megmossuk, majd finomra vágjuk, félretesszük.
  4. Majd a rizst egy szűrön jól lecsepegtetjük.
  5. Közben a rizs száraz rizs mennyiségének a háromszorosa mennyiségű vizet kimérünk és felforraljuk.
  6. Egy lábasban kevĂ©s olajat hevĂ­tĂĽnk Ă©s rátesszĂĽk a leszűrt rizst, kicsit megpirĂ­tjuk.  
  7. Majd ráöntjük a forró vizet, kavarunk rajta egyet és lefedjük.
  8. Visszavesszük a legkisebb lángra és 15-20 percig főzzük fedővel lefedve.
  9. Amikor már a rizs csaknem megfőtt törjük össze a fokhagymagerezdeket, de csak a főzés legvégén adjuk a rizshez.
  10. Ekkor keverjük hozzá a nyers tojások sárgáját is, egyiket a másik után és öntsünk hozzá némi olajat is.
  11. Ezután szórjuk az egészen finomra vágott petrezselymet a rizsre.
  12. Végül ízesítsük reszelt parmezánnal és/vagy gomasioval is.

Jól illik sült, grillezett húsok, vagy fasírozottak mellé, de zöldségekhez is kiváló köret. Jó átvágyat hozzá!

Bármilyen rizs fajtával készíthető, de a főzést az adott fajtának megfelelően kell készíteni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategĂłria cikkeihez