Tartalomjegyzék
A fekete rizs az ázsiai rizs egy kevésbé ismert változata, mely régen csak a kiváltságos uralkodói osztály étkezésében szerepelhetett.
Sokáig kell főzni, – mely főtt állapotában mutatós padlizsánszínűvé változik – különben keménynek maradnak a rizsszemek. Akkor jó, ha ragadós, ragacsos.
Érdekessége, hogy Thaiföldön főleg édességek készítésére használják és kókusztejjel készítik el. De a felhasználása megegyezik a barna rizs fajták felhasználásával.
A fekete rizsek jellemzői
A közepes szem rizs sötét színe rendkívül gazdag beltartalmi értékeket jelez. Akárcsak a lilahagyma esetében – a lila változat gyógyító hatása is sokkal erősebb, mint az egyéb hagyma fajtálók esetében. Ugyanis a benne található antioxidánsok ebben a fajtában találhatók meg a legnagyobb mennyiségben.
Így van ez a ennek a sötét színű rizsnek az esetében is. Hiszen lilás-feketés színét ez a rizs az antocianin nevű pigmenttől kapja, amely szintén erős antioxidáns is. Az ősi Kínában – pontosan az egyedisége és tápértékei miatt – a császári család kivételével mindenki számára tilos volt a fogyasztása.
Napjainkra a világ számos konyháján megtalálható, hazánkban is megvásárolható. Enyhe, édeskés, dióra emlékeztető ízének, rugalmas textúrájának és különféle táplálkozási előnyének köszönhetően keresett rizs fajta lett.
Fekete rizs fajták
Számos típusú rizst tartalmaz, mindegyik az Oryza sativa vagyis az ázsiai fajhoz tartozik.
Fajtái többek között:
- a thai fekete rizs – melyet ragadós rizsnek is neveznek
- fekete japonica rizs – mely a rövid fekete szemű ázsiai és a közepes szemű mahagóni rizs keresztezése
Fekete rizs kalória tartalma
Fehérjetartalma ez egyik legmagasabb a rizs fajták között. 10 dkg fekete rizs 9 g fehérjét tartalmaz (a barna rizs is csak 7 g-t).
Kalória értékei:
- 344 kcal
- 12 g fehérje
- 73 g szénhidrát
- 7 g zsír
Tápláló, gluténmentes élelmiszer, melyet a lisztérzékenyek is fogyaszthatnak.
Hogyan főzzük ezt a fajta rizst?
A megmosott rizst háromszoros mennyiségű enyhén sós vízben, fedő alatt, közepes lángon kell legalább 40 percig kell főzni. Lassabban készül el, mint a fehér rizsek. Akkor jó, ha kissé ragacsos, mint a rizotto, így ugyanis már nem kemény a belseje sem. Akár önmagában, akár más színű rizs fajtákkal keverve rendkívül jól látványos, ízletes fogás készíthető belőle.
Fekete rizs jótékony hatásai a szervezetre:
- több, mint 20 féle antioxidánst tartalmaz, mely megvédi a sejteket a káros szabad gyökök ellen
- luteint és zeaxanthint tartalmaz, mely segítségével csökkenthető egyes szembetegségek kockázata és segít a szem egészségének megőrzésében
- magas rost tartalmának köszönhetően hatékony a fogyókúrák során és jótékon hatással van az emésztésre, méregtelenítési folyamatokra egyaránt
- lassítja a cukor felszívódását
- véd a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata ellen
- gyulladáscsökkentő
Kiváló fehérje- és rost forrás és magas a vas tartalma is.
Napjainkban is ritkaságnak számít, de itthon is megtalálható kereskedelmi forgalomban, hiszen néhány ázsiai üzletben és webáruházakban is elérhető.
Fekete rizs ris noire:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs
Vissza a kategória cikkeihez