Bulgur vagy rizs

Sokszor felmerül – és nemcsak az egészségtudatos embereknél – hogy vajon bulgur vagy rizs fogyasztása-e a jobb választás.

Ehhez először is tudnunk kell, hogy a rizs egy gyorsan és könnyen elkészíthető alapanyag, mely az egyik legfontosabb hétköznapi élelmiszereink egyike. Számos fajtája ismert és a barna rizs táplálóbb, rostban és vitaminokban gazdagabb, mint a fényezett fehér rizs fajták. Főleg az Ázsia országokban nagyon népszerű, számos étel fő alapanyaga.

A bulgur szintén egy rendkívül egészséges gabonaféle, mely azonban nem egy külön növény, hanem a durumbúza egy speciális változata. A Közép-Kelet hagyományos étele, mellyel főleg az arab és a török ételekben találkozhatunk. Előcsíráztatott, szárított és durvára őrölt búzából készül. Általában felhasználásra készen árusítják.

De akkor most bulgur vagy rizs?

  • A bulgur glikémiás indexe alacsonyabb, mint a rizs esetében. A bulguré 46, míg a barna rizsé is legalább 65-68. Vagyis a rizs fogyasztása vércukor ingadozást okozhat, ami nem jó a cukorbetegeknek. De ha nem cukorbeteg valaki, akkor is előbb lesz éhes és nem olyan hosszú ideig tölti fel energiával a szervezetet.
  • A bulgur magasabb rost tartalommal rendelkezik, vagyis jobban laktat és az emésztést is jobban segíti. B- és E-vitamin tartalma is jelentősebb, mint a fehér rizs esetében.
  • A bulgur hamarabb elkészíthető.
  • Bár az íze a barna rizséhez hasonló.

Bulgur főzése

Amennyiben nem az arab országokban elterjedt főzési módszert választjuk, mely egy kissé munkaigényes, akkor viszonylag gyorsan és különösebb nehézségek nélkül elkészíthetjük.

Bulgur főzésének módjai

  1. A szemeket egy fakanál segítségével kevés olajon megpirítjuk, majd egy levesestálba téve felöntjük forrásban lévő sózott vízzel (2-3 csésze vízhez 1 csésze bulgurt számítva) vagy igény szerint tovább fűszerezve. Majd lefedjük és hagyjuk egy órát dagadni, pihenni. Ha szükséges a maradék vizet a végén öntsük le róla.
  2. Ugyanez a módszer, de előzetes pirítás nélkül forrázzuk le a bulgurt.
  3. Egy másik módszer szerint az előzőleg kevés olajon megpirított bulgurt forró vízben megfőzzük. Feltesszük főni, megsózzuk, majd, ha forr, akkor lefedjük és a legkisebb lángon 5-8 perc alatt készre főzzük. Addigra felszívja, elfővi a vizet.

A bulgur bármihez használható, amihez riszt használnánk:

  • köretnek
  • tölteléknek
  • édességnek

Érdemes megkóstolni, ha még nem ismerjük, nem fogunk csalódni!

bulgur elkeszítése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom