Tartalomjegyzék
A bazsalikomos rizs egy gyorsan és könnyen elkészíthető fűszeres, húsos étel. Számos módon elkészíthető, variálható. Ennél a receptnél csirkemellel készítjük, de bármilyen hússal – vagy akár anélkül is – készíthető.
Bazsalikomon rizs recept
Hozzávalók:
- 40 dkg csirkemell filé
- 25 dkg hosszúszemű rizs
- 3 szál újhagyma
- 2 diónyi friss gyömbér
- 1 db chili paprika
- 2 evőkanál szójaszósz
- fél citrom reszelt héja
- 8 evőkanál olívaolaj
- fél csokor friss bazsalikom
- só, bors – ízlés szerint
Bazsalikomos csirke rizzsel elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a rizst megmossuk, lecsöpögtetjük, majd kevés olajon megpirítjuk és a rizs fajtájának megfelelő mennyiségű enyhén sós forró vizet vagy húsleves alaplét öntünk rá.
- Kis lángon, fedő alatt addig főzzük, amíg a víz elfő róla, ekkor lehúzzuk a tűzről és további 5-10 percig fedő alatt a gőzben pihentetjük.
- Ha elkészült, villával fellazítjuk.
- Közben a csirkemellet alaposan megmossuk és felkockázzuk.
- A gyömbért megpucoljuk és finomra reszeljük.
- A – lehetőleg bio – citrom alaposan megmosott héját is lereszeljük.
- Az újhagymát megmossuk, megtisztítjuk és apróra vágjuk. A chili paprikát szintén (ha nem szeretnénk túl erősre, érdemes a magházát előtt kivágni).
- A csirkemellet a gyömbérrel, szójaszósszal és kevés sóval, 2 evőkanál olívaolajjal összekeverjük.
- A bazsalikomot megmossuk és fölaprítjuk, félretesszük.
- Egy wokban vagy serpenyőben felforrósítjuk a maradék 4 evőkanál olajat és a hagymát, chilit, citromhéjat 1 perc alatt megfuttatjuk rajta.
- Majd rátesszük a bepácolt csirkemell kockákat és nagy lángon 2-3 percig együtt pirítjuk.
- Ezután a csirkemell kockákat kiszedjük egy szűrőlapát segítségével és a serpenyőbe öntjük villával fellazított rizst.
- 4-5 percig sütjük kevergetve a visszamaradt olajon, majd a csirkét ismét hozzáadva a fölaprított bazsalikommal fűszerezve kavarunk rajta egyet és már tálalható is.
Bazsalikomos rizs készíthető paradicsomosan is, de akár készen vásárolható uncle ben’s szósz segítségével is. Tényleg csak az ízvilágunk és a fantáziánk szab határt. Jó kísérletezést és jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs
Vissza a kategória cikkeihez