Tartalomjegyzék
Mi a különbség a basmati vagy jázmin rizs között? A basmati rizs egy Indiából származó, hosszú szemű, intenzív illatú, aromás, mogyoróra emlékeztető ízű rizs, mely hazánkban is egyre népszerűbb az utóbbi időben. Jellemzően Indiában és Pakisztánban termesztik. A neve is arra utal, hogy illatos.
Kétféle basmatit különböztethetünk meg:
- a fehéret
- és a barnát
Ez utóbbi jóval több rostot és B-vitamint tartalmaz, így a dietetikusok – ha nincs bélproblémánk – inkább ennek a fogyasztását ajánlják. Mivel glutént sem tartalmaz egészségesebb, mint az egyéb gabonák.
A jázmin rizs a basmati család tagja, mely hazánkban a sima rizs után talán a legtöbbet használt fajta. Szintén hosszú szemű és illatos, egyedi aromájú, lágy textúrával, mely igen könnyen és gyorsan elkészíthető. Ára jellemzően drágább a sima rizsénél, de nem kerül többe, mint a basmati rizs.
Számos – a szervezet számára fontos – vitamin megtalálható benne, így a B1-, B3 vitaminok, vas és szelén az ásványi anyagok közül. Ezen összetevőinek köszönhetően fontos szerepe van a koleszterinszint szabályozásában, de kedvezően hat az idegrendszerre is. Immunerősítő és a vérképződést is segíti. A glikémiás indexe a rizs fajták között a legmagasabb. Vércukor ingadozó hatása miatt így nem mindenkinek javasolt a fogyasztása.
Főleg köretként készítve használatos. Ázsiai ételekhez is kiválóan használható, de sütemények és rizottó készítéséhez nem ez a megfelelő fajta.
Basmati vagy jázmin rizs
A basmati rizs:
- Indiából és Pakisztánból származik
- hosszabb szemű
- inkább dióra emlékeztető illata van
- kevésbé ragadós főtt állapotban
- glikémiás indexe 56-65 közötti (a rizs fajták között a legalacsonyabb)
- az egyik legdrágább rizs fajta
- cukorbetegek számára is ideális választás
A jasmin rizs:
- eredetileg Thaiföldről származik
- rövidebb szemű
- inkább virágokra emlékeztető illata van
- ragadósabb főtt állapotban
- glikémiás indexe 109 körüli (a rizs fajták között a legmagasabb)
- olcsóbb, mint a basmati
- cukorbetegek számára nem ajánlott a fogyasztása, mivel vércukor ingadozást okozhat
Mindkettő főzése esetében figyelni kell rá, hogy ne főzzük szét.
Kereskedelmi forgalomban mindegyik megtalálható. Száraz, hűvös helyen tartva hosszú ideig eltartható.
Hogyan főzzünk rizst? Jázmin ès barnarizs kèszítése:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs
Vissza a kategória cikkeihez