A basmati rizs egy IndiábĂłl származĂł, hosszĂş szemű, intenzĂv illatĂş Ă©s aromájĂş rizs, mely hazánkban is egyre nĂ©pszerűbb az utĂłbbi idĹ‘ben. JellemzĹ‘en Indiában Ă©s Pakisztánban termesztik. A neve is arra utal, hogy illatos.
Kétféle basmatit különböztethetünk meg:
- a fehéret
- és a barnát
Ez utóbbi jóval több rostot és B-vitamint tartalmaz, mint a fehér, ezért a dietetikusok inkább ennek fogyasztását javasolják. Mivel glutént sem tartalmaz egészségesebb, mint az egyéb gabonák.
Basmati rizs glikémiás indexe
GlikĂ©miás indexe 56-60 közötti, mely a rizsek között a legalacsonyabb. A glikĂ©miás index – mely 1 Ă©s 100 közötti Ă©rtĂ©k – segĂtsĂ©gĂ©vel meghatározhatĂł, hogy egy adott Ă©lelmiszer mennyire Ă©s milyen gyorsan emeli meg a vĂ©rcukorszintet.
Az alacsony GI-jű Ă©lelmiszerek csak minimális mĂ©rtĂ©kben emelik meg a vĂ©rcukorszintet, mĂg a magas GI-jű Ă©lelmiszerek a glĂĽkĂłzszint jelentĹ‘s emelkedĂ©sĂ©t váltják ki, Ă©s fokozott inzulinreakciĂłt vonnak maguk után.
Ha megnĂ©zzĂĽk a kĂĽlönbözĹ‘ szĂ©nhidráttĂpusokhoz tartozĂł glikĂ©miás indexet, láthatĂł, hogy egyes összetett szĂ©nhidrátok jobban megemelik a vĂ©rcukorszintet, mint az egyszerű szĂ©nhidrátok. Mivel a glikĂ©miás index segĂtsĂ©gĂ©vel arányaiban meghatározhatĂł, hogy a szĂ©nhidrátok mikĂ©nt hatnak a szervezet vĂ©rcukorszintjĂ©re, fontos eszközkĂ©nt használhatod azt azon Ă©telek Ă©s Ă©lelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid Ă©s hosszĂş távon segĂtenek a vĂ©rcukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szĂĽksĂ©ges energiával.
Basmati rizs főzése
Főzés előtt alaposan meg kell mosni (akár kétszer-háromszor), hogy a szennyeződések lekerüljenek róla, de érdemes akár fél órára be is áztatni.
- Majd egy edĂ©nyben forraljunk fel vizet, amit ĂzlĂ©s szerint sĂłzzunk is. A vĂz mennyisĂ©ge attĂłl fĂĽgg, hogy milyen puhára szeretnĂ©nk a rizst. 1 bögre száraz rizshez 1,3 bögre vĂz szĂĽksĂ©ges, ha kemĂ©nyebb rizst szeretnĂ©nk, 1,4 (vagy akár 1,5) bögre, amennyiben puhább rizs a cĂ©l.
- SzűrjĂĽk le a rizst Ă©s tegyĂĽk át a forrásban lĂ©vĹ‘ vĂzbe.
- Nagy lángon főzzük az újra forrásig, majd fedjük le fedővel és vegyük a lángot a legkisebbre.
- Ne kavarjuk meg!
- Főzzük kis lángon 11 percig majd vegyük le a tűzről.
- Hagyjuk 5 percig pihenni.
- Tálalás elĹ‘tt villával lazĂtsuk fel.
Csak arra kell vigyázni, hogy ne főzzük szét.
A rizs nemcsak kitűnően megemészthető, de vitamin tartalmának köszönhetően kiváló energiaforrás is.
Kereskedelmi forgalomban mindegyik megtalálható. Száraz, hűvös helyen tartva hosszú ideig eltartható.
Basmati rizs főzése:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs
Vissza a kategĂłria cikkeihez