Basmati rizs

A basmati rizs egy Indiából származó, hosszú szemű, intenzív illatú és aromájú rizs, mely hazánkban is egyre népszerűbb az utóbbi időben. Jellemzően Indiában és Pakisztánban termesztik. A neve is arra utal, hogy illatos.

Kétféle basmatit különböztethetünk meg:

  • a fehéret
  • és a barnát

Ez utóbbi jóval több rostot és B-vitamint tartalmaz, mint a fehér, ezért a dietetikusok inkább ennek fogyasztását javasolják. Mivel glutént sem tartalmaz egészségesebb, mint az egyéb gabonák.

Basmati rizs glikémiás indexe

Glikémiás indexe 56-60 közötti, mely a rizsek között a legalacsonyabb. A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

Basmati rizs főzése

Főzés előtt alaposan meg kell mosni (akár kétszer-háromszor), hogy a szennyeződések lekerüljenek róla, de érdemes akár fél órára be is áztatni.

  1. Majd egy edényben forraljunk fel vizet, amit ízlés szerint sózzunk is. A víz mennyisége attól függ, hogy milyen puhára szeretnénk a rizst. 1 bögre száraz rizshez 1,3 bögre víz szükséges, ha keményebb rizst szeretnénk, 1,4 (vagy akár 1,5) bögre, amennyiben puhább rizs a cél.
  2. Szűrjük le a rizst és tegyük át a forrásban lévő vízbe.
  3. Nagy lángon főzzük az újra forrásig, majd fedjük le fedővel és vegyük a lángot a legkisebbre.
  4. Ne kavarjuk meg!
  5. Főzzük kis lángon 11 percig majd vegyük le a tűzről.
  6. Hagyjuk 5 percig pihenni.
  7. Tálalás előtt villával lazítsuk fel.

Csak arra kell vigyázni, hogy ne főzzük szét.

A rizs nemcsak kitűnően megemészthető, de vitamin tartalmának köszönhetően kiváló energiaforrás is. 

Kereskedelmi forgalomban mindegyik megtalálható. Száraz, hűvös helyen tartva hosszú ideig eltartható.

Basmati rizs főzése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom