Barna rizs

A barna rizs a teljes értékű rizs, melyet hántolt nyers rizsnek is neveznek. Elsősorban sötét színe különbözteti meg a jellemzően fehér fényezett rizstől.  A mag hántolásával vagy kifejtésével létrejövő terméket csak a nyers rizst borító legkülső rétegektől fosztják meg. Ezek ugyanis az ember számára emészthetetlenek, ezért ezt továbbra is hántolatlan rizsnek nevezhetjük. Azonban az értékes tápanyagok a rizsszemekben maradnak.

A teljes értékű rizs vagy barna rizs vitamin tartalma

A teljes értékű rizsben jelentős mennyiségben vannak jelen fehérjék, nyers rostok és más létfontosságú anyagok. Vitaminok, ásványi sók, nyomelemek, esszenciális zsírsavak, enzimek, biostimulánsok és más az egészség megőrzéséhez szükséges, létfontosságú alkotóelemek.  A finomított rizs esetében ezek csaknem teljes egészében hiányoznak, vagy jelenlétük nem számottevő.

Azt azonban érdemes tudni, hogy a gabonafélék között a rizs szénhidráttartalma a legmagasabb: 10 dkg rizsben 75-80 dkg.

Barna rizs hatása a szervezetre:

  • magas rost tartalmának köszönhetően tisztítja az emésztőrendszert és könnyíti az emésztési folyamatokat
  • segít egyenletes szinten tartani a vércukorszintet, így cukorbetegek számára a fogyasztása kedvezőbb, mint a fehér rizs esetében
  • jó hatással van a szívműködésre és a gyulladásokat is csökkenti magas szelén tartalmának köszönhetően
  • jótékony hatással van az idegrendszerre is

A barna rizs főzése

Ez a rizs hosszabb idő alatt fő meg, mint a fehér. Ezért akár egy éjszakára is érdemes beáztatni. Ugyanis ezáltal kicsit felpuhul és aztán egyenletesebben tud megfőni. Ezáltal elkerülhető a kívül puha, de belül még kemény állag. Fontos, hogy főzés előtt a szennyeződéseket alaposan lemossuk róla. A főzni kívánt rizs mennyiségének a 2,5-szerese mennyiségű sóval ízesített vízben kell kis lángon puhára főzni.  

Készülhet bő vízzel főzve is, akkor úgy készítjük, mintha tésztát főznénk. Vagyis bő, sokszoros mennyiségű vízben főzzük bugyogó, nagy lángon, majd leszűrjük és fedővel letakarva további 10-15 percig pároljuk.

A rizs nemcsak kitűnően megemészthető, de vitamin tartalmának köszönhetően kiváló energiaforrás is

Akinek azonban gyenge a bélrendszere, abban az esetben ajánlott inkább a fehér rizs fogyasztása.

Miért jobb a barna rizs mint a fehér?:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom