A barna basmati rizs egy IndiábĂłl származĂł, hosszĂş szemű, intenzĂv illatĂş Ă©s egyedi aromájĂş, enyhĂ©n mogyorĂł Ăzű rizs. Hazánkban is egyre nĂ©pszerűbb az utĂłbbi idĹ‘ben. NĂ©pszerűsĂ©gĂ©t annak is köszönheti, hogy lassan felszĂvĂłdĂł szĂ©nhidrát tartalmĂş Ă©s rendkĂvĂĽl egĂ©szsĂ©ges. A basmati rizst fĹ‘leg Indiában Ă©s Pakisztánban termesztik. A neve is arra utal, hogy illatos.
Kétféle basmatit különböztethetünk meg:
- a fehéret
- és a barnát
A barna rizs finomĂtatlan összetett szĂ©nhidrát. AttĂłl barna, hogy a hántolás után nem koptatják le rĂłla a pelyvás hĂ©j alatti hártyát, csak a kĂĽlsĹ‘ hĂ©jat. De a belsĹ‘ hĂ©ja, – ami a rizs korpáját Ă©s csĂráját jelenti – rajta marad, Ăgy tartalmazza az Ă©rtĂ©kes tápanyagok jelentĹ‘s rĂ©szĂ©t. Ez a fajta jĂłval több rostot Ă©s B-vitamint tartalmaz, mint a fehĂ©r, ezĂ©rt a dietetikusok inkább ennek fogyasztását javasolják. Több magnĂ©ziumot, foszfort, mangánt, szelĂ©nt, rezet Ă©s káliumot tartalmaz. Mivel glutĂ©nt pedig nem tartalmaz egĂ©szsĂ©gesebb, mint az egyĂ©b gabonák.
Ugyan több benne a rost és a fehérje, mint a fehér rizsben, de a szénhidrát tartalma is magasabb. A barna basmati rizs szénhidrát tartalma 33 gramm.
Jótékony hatással van:
- a koleszterinszintre, mivel rostban gazdag, ami segĂthet csökkenteni
- a vércukorszintre
- az emésztésre
Barna basmati rizs glikémiás indexe
GlikĂ©miás indexe 55-60 közötti. A glikĂ©miás index – mely 1 Ă©s 100 közötti Ă©rtĂ©k – segĂtsĂ©gĂ©vel meghatározhatĂł, hogy egy adott Ă©lelmiszer mennyire Ă©s milyen gyorsan emeli meg a vĂ©rcukorszintet.
Az alacsony GI-jű Ă©lelmiszerek csak minimális mĂ©rtĂ©kben emelik meg a vĂ©rcukorszintet, mĂg a magas GI-jű Ă©lelmiszerek a glĂĽkĂłzszint jelentĹ‘s emelkedĂ©sĂ©t váltják ki, Ă©s fokozott inzulinreakciĂłt vonnak maguk után.
Ha megnĂ©zzĂĽk a kĂĽlönbözĹ‘ szĂ©nhidráttĂpusokhoz tartozĂł glikĂ©miás indexet, láthatĂł, hogy egyes összetett szĂ©nhidrátok jobban megemelik a vĂ©rcukorszintet, mint az egyszerű szĂ©nhidrátok. Mivel a glikĂ©miás index segĂtsĂ©gĂ©vel arányaiban meghatározhatĂł, hogy a szĂ©nhidrátok mikĂ©nt hatnak a szervezet vĂ©rcukorszintjĂ©re, fontos eszközkĂ©nt használhatod azt azon Ă©telek Ă©s Ă©lelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid Ă©s hosszĂş távon segĂtenek a vĂ©rcukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szĂĽksĂ©ges energiával.
A rizs nemcsak kitűnően megemészthető, de vitamin tartalmának köszönhetően kiváló energiaforrás is.
Száraz, hűvös helyen tartva hosszú ideig eltartható.
Miért jobb a barna rizs mint a fehér?:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs
Vissza a kategĂłria cikkeihez