Barna basmati rizs

A barna basmati rizs egy Indiából származó, hosszú szemű, intenzív illatú és egyedi aromájú, enyhén mogyoró ízű rizs. Hazánkban is egyre népszerűbb az utóbbi időben. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy lassan felszívódó szénhidrát tartalmú és rendkívül egészséges. A basmati rizst főleg Indiában és Pakisztánban termesztik. A neve is arra utal, hogy illatos.

Kétféle basmatit különböztethetünk meg:

  • a fehéret
  • és a barnát

A barna rizs finomítatlan összetett szénhidrát. Attól barna, hogy a hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti hártyát, csak a külső héjat. De a belső héja, – ami a rizs korpáját és csíráját jelenti – rajta marad, így tartalmazza az értékes tápanyagok jelentős részét. Ez a fajta jóval több rostot és B-vitamint tartalmaz, mint a fehér, ezért a dietetikusok inkább ennek fogyasztását javasolják. Több magnéziumot, foszfort, mangánt, szelént, rezet és káliumot tartalmaz. Mivel glutént pedig nem tartalmaz egészségesebb, mint az egyéb gabonák.

Ugyan több benne a rost és a fehérje, mint a fehér rizsben, de a szénhidrát tartalma is magasabb. A barna basmati rizs szénhidrát tartalma 33 gramm.

Jótékony hatással van:

  • a koleszterinszintre, mivel rostban gazdag, ami segíthet csökkenteni
  • a vércukorszintre
  • az emésztésre

Barna basmati rizs glikémiás indexe

Glikémiás indexe 55-60 közötti. A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

A rizs nemcsak kitűnően megemészthető, de vitamin tartalmának köszönhetően kiváló energiaforrás is. 

Száraz, hűvös helyen tartva hosszú ideig eltartható.

Miért jobb a barna rizs mint a fehér?:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom