Arborio rizs

Az arborio rizs egy olasz rövid szemű rizs, mely nevét az olaszországi Vercelli régióban található városka nevéről kapta. Itt termesztették ugyanis először. Mára egy igen kedvelt rizs fajta lett, melyet gyakran használnak rizottók, rizspuding, de sütemények készítésére is.

Arborio rizs jellemzői

A legelterjedtebb rizottó rizs. Ovális, rövid szemű, melynek a külső héjszíne üveges, belül tejfehér. A keményítő tartalma nem olyan magas, mint a Carnaroli vagy a Vialone Nano riozsek esetében. A rizs szemek azonban szélesebbek és hosszabbak bár a nedvszívó képességük kevésbé magas. Főzés során jól magába szívja a vele együtt főzött anyagok, fűszerek ízét.

Arborio rizs főzése

Ezt a rizst – a többi rizs fajtával ellentétben – sem mosni, sem áztatni nem szabad, valamint a főzése lassú tűzön, folyamatos keverés mellett történik, mint a rizottó rizsek esetében. A vizet rizs – víz aránya 1:4. A vizet is folyamatosan adagolják hozzá. Ennek következtében a rizsben található keményítő magába tudja szívni a vízzel együtt az egyéb ízeket. A tűzről levéve még hagyni kell pár percig a fedő alatt, gőzben pihenni. Különös odafigyelést igényel a főzése, de megéri. Megfőzve a szemek belül kemények, kívül krémesebb, bársonyosabb lesz.  

Az arborio rizsek glikémiás indexe

Glikémiás indexe 68-70 közötti, mely elég magasnak mondható. A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom