A vagy B rizs

Mit is jelent tulajdonképpen, hogy a vagy B rizs található az üzletek polcain? Ez a jelzés a rizs minőségét jelöli, mégpedig a benne található szemtörmelék és idegen anyagok mennyisége alapján. A rizs, mely eredendően Ázsiában a száraz éghajlatú országokból származó sok nedvességet igénylő, szubtrópusi növény, már szinte a világ bármely pontján termeszthető. Ugyanis a folyamatos tenyésztésének, nemesítésének köszönhetően számos fajtája már a hideg és száraz területeken is termeszthető. Ennek ellenére napjainkban is Távol-Keleten összpontosul a rizstermelés 95 százaléka.

Európában is ismert már a középkor óta, ahova nagy valószínűség szerint katonai szállítmányokkal, hadi zsákmánnyal jutott el. Azonban itt a középkorig luxuscikknek számított. Így szinte kizárólag a királyi udvarokban ismerték és használták.

Hazai rizstermesztés

A nagyobb mennyiségű termelés lehetővé tette, a minőségi megkülönböztetését is ennek a fontos gabonafélének. Hazánkban már az 1950-es 60-as években megkezdték a rizstermesztést. Európai viszonylatban abban az időben rizstermelő nagyhatalomnak számítottunk. Bár a rizstermesztés több, mint 90 százaléka Ázsiában folyik, számos európai ország is sikerrel termeszti. Így például Olaszország, Spanyolország, Portugália, Görögország, Franciaország, Bulgária és nem utolsó sorban Magyarország is.

Hazánkban jellemzően Jász-Nagykun-Szolnok megyében Kisújszállás és Mezőtúr térségében, illetve Békés megye területein termesztik nagyobb mennyiségben.

A rizs változatai

A rizsnek különböző változatai léteznek.

Ezeket 4 fő kategóriába csoportosíthatjuk: 

  1. közönséges
  2. félfinom
  3. finom
  4. különösen finom

A finomított rizsszem főként keményítőből (amidokból) áll, ami egy összetett szénhidrát. A finomítatlan rizsszem ezzel szemben több rétegből áll, mely igen gazdag különböző elemekben.

A vagy B rizs

Hazánkban a rizs minőségére vonatkozó szabályozás azt írja elő, hogy:

  • az A minőségűben 0,2 százalék idegen anyag és 10 százalék rizsszem törmelék
  • a B minőségűben 0,3 százalék idegen anyag és 20 százalék törmelék lehet, azaz az ép szemek száma el kell, hogy érje a 80 százalékot.

Az erősen törmelékes rizst inkább darának vagy rizslisztnek dolgozzák fel. A töredék szemekből arányosan több keményítő kerül főzéskor a vízbe, emiatt a főtt rizs ragadósabb lesz, és több tápanyag vész kárba leszűréskor.

Rizs – Recept Videók:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom